ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські правозахисники планували відвідати Чечню, але передумали

Кадиров відмовився зустрічатися з правозахисниками і гарантувати їхню безпеку.

Російські правозахисники планували відвідати Чечню, але передумали

Члени президентської Ради з прав людини (РПЛ) відмовилися від запланованої зустрічі з головою Чечні Рамзаном Кадировим.

Як повідомляє РБК, правозахисників не влаштувала відмова Кадирова приймати у складі делегації його постійного критика Ігоря Каляпіна.

"Чечню ми перетнули лише транзитом, прямуючи з Дагестану в Інгушетію, хоча планували пробути в республіці два дні. Наразі ми вже виїхали з Чечні і повертатися, швидше за все, не будемо", - розповів член РПЛ Андрій Бабушкін.

Візит правозахисників у Чечню мав пройти в рамках поїздки членів РПЛ на Північний Кавказ. Правозахисники перевіряють стан з правами людини в Дагестані, Інгушетії, Карачаєво-Черкесії, Кабардино-Балкарії і т.д. У Чечні члени РПЛ планували зустрітися з місцевими жителями, а також поспілкуватися з Кадировим.

За словами Бабушкіна, причина зміни планів РПЛ - позиція керівництва Чечні "з приводу одного з наших членів". Йдеться про керівника правозахисної організації "Комітет із запобігання тортурам" Ігоря Каляпіна. Кадиров виявився незадоволений тим, що Каляпін збирався відвідати Чечню, відмовився зустрічатися з правозахисниками і гарантувати їхню безпеку.

Нагадаємо, наприкінці січня Кадиров опублікував у своєму "Інстаграмі" відеоролик з опозиціонером Михайлом Касьяновим, на який накладено фільтр у вигляді прицілу снайперської гвинтівки. "Касьянов приїхав до Страсбурга за грошима для російської опозиції. Хто не зрозумів, той зрозуміє", - говорилося в підписі до відео. Фраза "Хто не зрозумів, той зрозуміє" дублює назву бойовика, в якому знявся Кадиров.

Соратник Касьянова по партії "Парнас" Ілля Яшин заявив, що публікація є прямою погрозою вбивством.

Президент РФ Володимир Путін пояснив нападки Кадирова на опозицію тим, що на Кавказі "люди гарячі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram