ГоловнаСвіт

"Лікарі без кордонів" дорікнули Радбезу ООН порушенням законів війни

За словами представників міжнародної гуманітарної організації, сирійська армія з 2012 року "ігнорує будь-які захисні статуси лікарень"

"Лікарі без кордонів" дорікнули Радбезу ООН порушенням законів війни
"Врачи без границ" (Архив)
Фото: http://daypic.ru

Представник міжнародної гуманітарної організації "Лікарі без кордонів" Майкл Хофман (Michiel Hofman) дорікнув чотирьом постійним учасникам Радбезу ООН - США, Великобританії, Франції та Росії, залученим у локальні конфлікти, порушенням звичаїв ведення війни. Йдеться про атаки на медичні установи і гуманітарних працівників, а також про причетність до таких атак.

Про це повідомляє The Guardian.

Так, Хофман назвав бойові дії у Сирії "брудною війною", маючи на увазі, що всі сторони конфлікту, у тому числі урядові сили, здійснюють напади на лікарні і шпиталі. Однак найбільшу загрозу для медичних установ, за його словами, становлять сили різних коаліцій, підтримуваних державами-постійними членами Радбезу ООН.

"Коли ми говоримо про бомбування лікарень, ми маємо на увазі застосування військово-повітряних сил. У повстанських груп немає військово-повітряних сил, тож це виключно держави, які апріорі мають набагато більше вогневої потужності", - заявив Хофман.

Так, напередодні повідомлялося, що у ніч на вівторок жертвами російських авіаударів у сирійському Ідлібі стали 23 людини. Міноборони РФ згодом традиційно заявило, що російська авіація не причетна до загибелі мирних сирійців. Минулого місяця в результаті ударів сирійської авіації було знищено шпиталь у сирійському місті Алеппо.

"Члени Радбезу несуть відповідальність, тому що вони є частиною коаліцій, що завдають повітряні удари. Росія не бомбила лікарню в Алеппо, але вона є частиною коаліції з сирійським урядом, яка зробила це, - заявив Хофман. - Можливо, слід написати лист президенту Китаю, який зараз є єдиною країною, яка нікого не бомбить: "Не могли б ви нагадати своїм колегам...?".

У лютому цього року організація "Лікарі без кордонів" опублікувала доповідь, в якій повідомлялося про 94 авіанальоти та артобстріл лікарень на території Сирії.

Хофман також нагадав, що "Лікарі без кордонів" та інші організації, що працюють у зоні бойових дій, мають "право і зобов'язані лікувати всіх, у тому числі бойовиків, і проти цього виступають багато держав". Як зазначає Guardian, наразі Саудівська Аравія ставить під сумнів законність діяльності "Лікарів без кордонів" у Ємені, оскільки вони надають допомогу не тільки проурядовим силам, а й шиїтським повстанцям хуті.

Він також нагадав, що у 2012 році парламент Сирії ухвалив "антитерористичний закон", згідно з яким усі медустанови, що діють на підконтрольній сирійській опозиції території, без схвалення уряду визнаються незаконними, що робить їх ціллю для урядових військ.

"Фактично з 2012 року сирійська армія ігнорує будь-які захисні статуси лікарень", - резюмував Хофман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram