ГоловнаСвіт

Влада Туреччини не дозволила громадянам відзначити річницю масових протестів

Між мітингувальниками та поліцією сталося кілька сутичок

Турецька поліція не дозволила демонстрантам пройти у стамбульський парк Гезі, плани забудови якого призвели до масових антиурядових протестів по всій Туреччині, щоб відзначити третю річницю цих протестів.

Про це повідомляє euronews

Шлях до парку перегородили металевими бар'єрами, сюди направили сотні поліцейських. Поліція також закрила доступ на площу Таксим.

Між мітингувальниками і правоохоронцями сталося кілька сутичок.

Крім того, напередодні було затримано кількох активістів, які мали намір взяти участь у демонстрації.

"Я як громадянин вітаю звідси президента Ердогана. Досить непослідовно для президента критикувати французьку поліцію і силовий тиск, якого там зазнають люди, а після цього подавати нам сьогодні ту саму страву. Він сам собі суперечить. Ми не розуміємо, чому він боїться пускати нас у цей парк", - заявила одна з мітингувальників.

Нагадаємо, намір вдади Стамбула вирубати парк Гезі, а саме зрубати в ньому близько 600 дерев, згодом побудувавши на цьому місці торговий центр, став причиною для масових протестів у центрі міста. Згодом акції протесту поширилися на багато інших міст Туреччини, а потім переросли в антиурядові протести.

Учасники акції вимагали відставки на той момент прем'єр-міністра Туреччини, а нині президента Реджепа Теїпа Ердогана. Близько 2,8 тис. осіб постраждали у результаті розгонів протестів по всій країні. Під час розгону протестувальників у парку Гезі отримали поранення понад 900 осіб, шість з яких згодом померли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram