ГоловнаСвіт

"Міс Туреччину-2006" засудили за публічну образу Ердогана

Опозиція звинувачує у зловживанні законом про образу президента

"Міс Туреччину-2006" засудили за публічну образу Ердогана
Мерве Бюйюксарач
Фото: https://twitter.com/mervebuyuksarac

Колишню володарку титулу "Міс Туреччина" Мерві Бюйюксарач (Merve Buyuksarac) визнали винуватою у публічній образі президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це пише The Guardian.

Суд засудив 27-річну дівчину до 14 місяців тюремного ув'язнення умовно. Покарання стане реальним, якщо Бюйюксарач повторно образить главу держави.

Розгляд стосувався поста Бюйюксарач в Instagram, який вона розмістила ще у 2014 році, коли Ердоган був головою уряду. Дівчина оприлюднила посилання на "Поему вождя" (The Master's Poem) - пародію на турецький гімн, надрукований у сатиричному журналі Uykusuz. Згодом вона самостійно видалила запис, оскільки один із друзів попередив її про можливі наслідки.

Бюйюксарач здобула титул "Міс Туреччина" у 2006 році.

Нагадаємо, в березні повідомлялося, що близько двох тисяч турків підуть під суд за образу Ердогана

За законами країни за образу президента передбачається штраф або позбавлення волі строком до чотирьох років. Фігурантами таких справ були турецькі спортсмени, артисти, журналісти і навіть школярі.

Опозиція звинувачує Ердогана, який став президентом у 2014 році, в тому, що він використовує цей закон для покарання людей, не згодних з його політикою.

24 лютого стало відомо, що колишньому нападнику збірної Туреччини з футболу Хакану Шукюр загрожує до чотирьох років позбавлення волі за образу Ердогана в соціальних мережах.

За 10 днів до цього турецький суд засудив 24-річну журналістку Хіляль Калафат до 28 місяців в'язниці за образливі пости на адресу турецького лідера у Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram