ГоловнаСвіт

Європейські члени НАТО вперше майже за 10 років збільшать витрати на оборону

Європейські члени НАТО вперше майже за 10 років збільшать витрати на оборону
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Європейські члени блоку НАТО вперше майже за десятиліття вирішили збільшити видатки на оборону у зв'язку зі зростанням загроз, серед яких - мігрантська криза і російська агресія.

Про це пише газета Financial Times з посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга.

У бесіді з виданням він зазначив, що організація стикається з "більшою кількістю загроз, ніж раніше".

Точних даних про те, скільки члени Альянсу мають намір витрачати на оборону, FT не подає. Столтенберг заявив, що ці дані конфіденційні. Відомо, що

2016 року Латвія має намір витратити на оборону на 60% коштів більше, ніж 2015-го. Військові витрати Литви зростуть на 35%, а Естонії - на 9%. Уряд Великобританії також пообіцяв збільшити витрати на оборону, щоб досягти рекомендованих НАТО 2% ВВП, зазначає видання.

Торік США витратили на НАТО $618 млрд, тоді як європейські члени Альянсу - $253 млрд. За інформацією газети, зараз європейські країни витрачають у середньому 1,43% ВВП на оборону в рамках НАТО. З 1985 по 1989 рік вони витрачали на ці цілі близько 3,1% ВВП, а з 2008 року - менш ніж 2%.

На початку травня головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Кертіс Скапарротті заявив, що Альянс вважає посилення Росії однією із загроз і прагне підвищувати свою боєздатність. Скапарротті пояснив, що Альянс стикається зі зміцненням Росії, яка прагне показати себе як світова держава. Новий командувач НАТО в Європі закликав протистояти "відродженню Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram