ГоловнаСвіт

Екс-диктатору Аргентини додали ще 20 років в'язниці

Рейнальдо Біньоне вже відбуває довічний термін

Екс-диктатору Аргентини додали ще 20 років в'язниці
Рейнальдо Биньоне
Фото: EPA/UPG

Колишнього президента Аргентини Рейнальдо Біньоне засуджено ще до 20 років в'язниці. Суд визнав його винуватим у злочинах, скоєних під час проведення операції "Кондор", яка була спрямована проти політичної опозиції в країні.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Судовий процес стосовно 88-річного екс-президента Аргентини тривав три роки. Крім Біньоне, винуватими було визнано ще 14 офіцерів.

Біньоне вже відбуває довічне покарання за порушення прав людини під час свого президентства з 1976-го по 1983 рік. Три роки тому Біньоне і четверо інших колишніх військових були визнані винуватими у викраденні 23 людей, у тому числі семи вагітних жінок, яких так і не знайшли.

Операцію "Кондор" проводили в країнах Південної Америки в 1970-х і 1980-х роках, вона була спрямована в основному проти комуністів і соціалістів. Спецслужби Аргентини, Чилі, Уругваю, Бразилії, Парагваю, Болівії організовували викрадення представників опозиції, влаштовували тортури і страти без суду і слідства.

За різними даними, жертвами дій спецслужб стали від 40 тис. до 60 тис. осіб. Найбільше жертв операції - аргентинці. За даними правозахисників, у роки так званої "брудної війни" аргентинських військових проти опозиційних активістів і лівих повстанців у країні було вбито без суду або зникли за участю спецслужб близько 30 тис. осіб.

Нагадаємо, проти екс-президента Аргентини Крістіни Фернандес де Кіршнер порушено кримінальну справу. У цій справі також проходить екс-міністр економіки Алексу Кісіллофу і колишній голова Центрального банку Алехандро Ванолі. На майно кожного на суму $1 млн накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram