ГоловнаСвіт

Генерал Павел: Дії НАТО - відповідь на агресію Росії в Україні і Сирії

За словами чеського генерала, країни НАТО "відчувають загрозу з боку російської самовпевненості й агресії".

Генерал Павел: Дії НАТО - відповідь на агресію Росії в Україні і Сирії
Петр Павел
Фото: www.denik.cz\

Колишній начальник генерального штабу армії Чеської Республіки, голова Військового комітету НАТО  генерал Пьотр Павел вважає нарощування сил організації на східному фланзі Альянсу прямою відповіддю на участь російської армії в бойових діях у Грузії, в Україні та Сирії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Якби не було посилення російського наступу, продемонстрованого в Грузії, в Україні, в Криму і в Сирії, не було б і реакції з боку НАТО", - заявив чеський генерал.

За його словами, НАТО, а особливо його східні країни-члени, "відчувають загрозу з боку російської самовпевненості і агресії". Держави, які безпосередньо межують із Росією, хочуть бути більш упевненими в готовності Альянсу до дій, зазначив він.

Військовий комітет НАТО (англ. Military Committee, MC) - військовий орган НАТО. Також він є основним органом військової консультативно-дорадчої допомоги для цивільних керівних органів НАТО - Північноатлантичної ради та Групи ядерного планування. Загальне політичне керівництво Військовим комітетом здійснює Північноатлантична рада, за потреби - Комітет оборонного планування і Група ядерного планування НАТО.

Військовий комітет (ВК) разом з членами Північноатлантичної ради є найстарішими постійними органами Альянсу - обидва були сформовані менш ніж через рік після підписання Північноатлантичного договору. Північноатлантична рада, перш ніж ухвалити рішення про участь НАТО в будь-яких військових діях, проводить консультації з Військовим комітетом. Тому ВК вважають найважливішою сполучною ланкою між процесом прийняття політичних рішень керівництвом Альянсу та військовою структурою блоку, яка їх виконує. ВК також відіграє ключову роль у розробці військової політики і доктрини НАТО в рамках дискусій в Північноатлантичній раді, Групі ядерного планування та інших керівних органах.

Відносини між Москвою і НАТО різко погіршилися 2014 року після російської анексії українського Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію в підтримці проросійських бойовиків на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є "добровольці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram