ГоловнаСвіт

Родичі жертв катастрофи MH17 подали позов проти РФ і Путіна

Постраждалі вимагають 330 млн доларів компенсації.

Родичі жертв катастрофи MH17 подали позов проти РФ і Путіна
Фото: EPA/UPG

Австралійська юридична фірма LHD від імені жертв малайзійського Боїнга, який збили над Донбасом, подала позов проти Росії і президента РФ Володимира Путіна до Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє Reuters.

Позов подали 33 найближчих родичі загиблих з Австралії, Нової Зеландії та Малайзії.

Уточнюється, що позов подали 9 травня. У документі в ролі відповідача зазначається Російська Федерація і президент Путін. Сума позову становить $10 мільйонів.

В Австралії визнали смерть пасажирів MH17 масовим вбивством - в австралійському штаті Новий Південний Уельс коронер Майкл Барнс визнав, що загибель шести громадян Австралії на борту малайзійського Боїнга була результатом "навмисної дії на іншому кінці Землі". Там визнали, що деякі аспекти загибелі австралійців не відомі, але заявили, що "було б безглуздо не визнавати, що ці смерті були частиною масового вбивства".

На початку грудня 2015 року Держдума прийняла і Рада Федерації схвалила закон, що дає можливість оголошувати неконституційними рішення ЄСПЛ та інших міждержавних органів щодо захисту прав і свобод людини.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала - Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті трагедії загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів. Країни Заходу й Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак знищено боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram