ГоловнаСвіт

НАТО: не варто очікувати змін у політиці Альянсу щодо Росії

В Альянсі зазначили, що Швеція і Фінляндія відчувають загрозу з боку РФ.

НАТО: не варто очікувати змін у політиці Альянсу щодо Росії
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Зараз не варто очікувати жодних істотних змін у політиці НАТО щодо Росії.

Про це заявив можновладний чиновник НАТО, який розмовляв на умовах анонімності.

За словами чиновника, Альянс не планує відновлювати практичну співпрацю з Росією і має намір продовжувати забезпечувати безпеку своїх кордонів і підтримувати союзні країни.

Представник НАТО зазначив, що загрозу з боку Росії відчувають не тільки "країни, на території яких знаходяться небажані російські війська - Україна, Молдова і Грузія", країни Східної Європи, а й Швеція з Фінляндією. При цьому він підкреслив, що ці країни стикаються з політичним тиском з боку Росії, посиленою військовою активністю Росії в морі і повітрі, збільшенням числа і масштабів військових навчань".

"Напруження між Росією і НАТО з приводу країн Балтії також не дозволяє Швеції і Фінляндії залишатися осторонь", - додав він. Незважаючи на це, зазначив чиновник, у разі співпраці Альянсу зі Швецією і Фінляндією мова йде не про можливий вступ цих країн у військовий блок, але виключно про партнерство.

Нагадаємо, що у квітні 2015 року Росія обурилася зближенням Фінляндії та Швеції з НАТО. Незадовго до цього міністри оборони Норвегії, Швеції, Данії, Фінляндії та Ісландії підписали спільну декларацію про зміцнення колективної оборони Північної Європи і країн Балтії на випадок російської військової агресії. Вона передбачає збільшення кількості спільних навчань, зміцнення зв'язків між північними промисловими підприємствами, в тому числі оборонного сектору, передачу розвідувальної інформації і "кіберматеріалів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram