ГоловнаСвіт

Розвідка США пророкує відсторонення Мадуро від влади його прихильниками

Мадуро продовжив дію надзвичайного стану в економіці країни ще на 60 днів.

Розвідка США пророкує відсторонення Мадуро від влади його прихильниками
Николас Мадуро
Фото: anti-global.ru

Аналітики розвідки США все більше схиляються до думки про те, що президента Венесуели Ніколаса Мадуро  відсторонять від влади члени очолюваної ним Єдиної соціалістичної партії до закінчення президентського терміну в 2019 році.

Про це повідомляє Associated Press.

Приводом для відставки може послужити ситуація в країні складна економічна ситуація. За словами джерела агентства, влада Мадуро стає все більш вразливою.

Аналітики припускають, що в наступному році у Венесуелі відбудеться свого роду "палацовий переворот", який пройде у вигляді голосування за відставку Мадуро. Очікується, що референдум підтримають соціалісти, стурбовані тим, що Мадуро знищує спадщину колишнього президента країни Уго Чавеса з боротьби з бідністю.

У п'ятницю, 13 травня, Мадуро продовжив дію надзвичайного стану в економіці країни ще на 60 днів. Режим НС  введено в Венесуелі 15 січня, в березні його дію продовжено на два місяці.

6 травня голова МЗС Венесуели Делсі Родрігес виступила з різкою критикою на адресу влади США, заявивши, що американці створюють штучний дефіцит продовольчих товарів в її країні. На її думку, таким чином Вашингтон намагається викликати гнів громадян і здійснити державний переворот.

2 травня опозиція Венесуели направила в Національну виборчу раду 1,85 млн підписів, які вона зібрала для проведення референдуму щодо відставки Мадуро.

Невдоволення частини населення щодо чинної влади посилилося, коли країна зіткнулася з гострою нестачею продовольства. В останні кілька років Венесуелу охопила економічна криза. Падіння світових цін на нафту, яка є головним джерелом валютних надходжень, погіршило ситуацію. Інфляція в латиноамериканській країні перевищує 180% в рік. Для економії електроенергії місцева влада вже скоротила робочий тиждень бюджетників до двох днів.

За результатами парламентських виборів, що відбулися 6 грудня 2015 року, вперше за 17 років Єдина соціалістична партія Венесуели зазнала поразки. Опозиційний блок "Круглий стіл демократичної єдності" отримав 109 з 167 місць, ще три мандати дісталися представникам корінного населення, що також належить до опозиційного спектру. Партії Мадуро дісталося тільки 55 місць.

Мадуро зайняв пост президента Венесуели в квітні 2013 року. Він став наступником лідера країни  Уго Чавеса, який помер у березні того ж року від раку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram