ГоловнаСвіт

Єврокомісар розповів про шкоду "Північного потоку-2" для України і Польщі

За словами представника ЄК, Україна залишається надійною країною-транзитером газу для Євросоюзу.

Єврокомісар розповів про шкоду "Північного потоку-2" для України і Польщі
Мигель Ариас Каньете
Фото: EPA/UPG

Реалізація проекту "Північний потік-2" змінить ситуацію з розподілом газу в Європі, поставить під загрозу газопостачання Польщі і позбавить Україну статусу транзитера палива.

Про це заявив єврокомісар з питань клімату і енергетики Мігель Аріас Каньєте, повідомляє "Интерфакс".

"Росія отримає переваги в здатності постачати Європу, і відбудеться зменшення маршрутів від трьох до двох. До того ж під загрозою опиниться постачання Польщі. Скорочення маршрутів, звичайно, не поліпшить безпеку постачання", - сказав Каньєте.

Він також підкреслив, що новий газопровід погіршить конкурентне середовище на паливному ринку в країнах Центральної та Східної Європи, що суперечить Третьому енергопакету.

Також Каньєте заявив, що Україна, як і раніше, є надійною країною-транзитеркою газу для Євросоюзу і повинна залишатися такою і надалі, передає ТАСС.

"Незважаючи на економічні та політичні проблеми, Україна продовжує бути надійним газовим партнером і транзитною країною", - вказав він, виступаючи на сесії Європарламенту в Страсбурзі з доповіддю про будівництво в Балтійському морі газопроводу "Північний потік-2".

Як зазначив єврокомісар, "в інтересах усіх партнерів, особливо країн Центральної та Східної Європи, Україна повинна залишатися важливим газотранспортним коридором". "Успішна імплементація зимового газового пакету з конструктивною участю Росії та Єврокомісії дозволила забезпечити місцеве споживання в Україні і гарантувати надійний транзит російського газу в ЄС", - констатував він.

Мігель Аріас Каньєте також підкреслив, що Брюссель готовий продовжити роботу в цьому напрямку. "Єврокомісія готова працювати і далі в цьому успішно покращеному форматі і розширити тристоронні переговори про новий транзитний контракт між Росією й Україною, враховуючи, що поточний добігає кінця 2019 року", - підсумував єврокомісар.

За словами Каньєте, будівництво газопроводу "Північний потік-2" має вестися цілком відповідно до законодавства ЄС у сфері енергетики та екології.

"Якщо "Північний потік-2" буде будуватися, як і будь-який інший подібний інфраструктурний проект, він повинен повністю відповідати законодавству ЄС, включаючи енергетичні та екологічні норми", - сказав він.

Як підкреслив єврокомісар, "будівництво такого масштабного інфраструктурного проекту не може відбуватися в юридичному вакуумі". "При цьому цей газопровід не може управлятися виключно російським законодавством. Він повинен функціонувати в законних рамках, ретельно враховують ключові правила нашого енергетичного ринку", - вказав Мігель Аріас Каньєте.

Доповідач також особливо наголосив, що Єврокомісія разом з країнами-членами союзу "продовжить протягом найближчих років реалізацію ключових проектів диверсифікації" джерел енергоресурсів. "Проект "Північний потік-2" за рахунок свого розміру і маршруту змінить ландшафт на європейському газовому ринку, і ми повинні будемо ретельно вивчити його вплив на наші власні пріоритети в плані безпеки постачання, диверсифікації та створення конкурентоспроможних газових ринків, включаючи Центральну і Східну Європу", - сказав він.

Нагадаємо, раніше в травні лідер найбільшої фракції в Європарламенті розкритикував "Північний потік-2".

Також нагадаємо, що російський "Газпром" 4 вересня 2015 року підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсували до останнього моменту. "Газпром" буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачають, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть тими самими, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram