ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві затримали учасників акції проти "болотної справи"

Першою затримали активістку, яка вийшла на одиночний пікет

У Москві затримали учасників акції проти "болотної справи"
Фото: РБК

У Москві поліція затримала кількох учасників акції протесту проти так званої "болотної справи", яка проходить на Болотній площі, повідомляє Русская служба Би-би-си.

Першою затримали активістку, яка вийшла на одиночний пікет з плакатом "Фабрикація болотної справи - державний злочин".

Дівчина відмовилася пред'явити паспорт, після чого її відвезли у відділок для з'ясування особи. Трохи пізніше ОМОН затримав ще трьох осіб з плакатами "Свободу героям 6 травня", вже не питаючи у них документи.

Всього в акції беруть участь близько 100 осіб. Вони виступають за звільнення всіх фігурантів "болотної справи", які залишаються в місцях позбавлення волі.

Також на площу прийшли чотири людини, які називають себе членами руху "Русь триєдина". Повідомляється, що вони вступили з учасниками акції в жваву дискусію про патріотизм і православ'я.

Акції на підтримку фігурантів "болотної справи" також проходять в Петербурзі, Єкатеринбурзі, Воронежі та інших містах. Вони приурочені до четвертої річниці заворушень на Болотній площі, які стали приводом для порушення справи.

Зіткнення між опозиціонерами і ОМОНом на Болотній площі сталися 6 травня 2012 року. Акція протесту була приурочена до інавгурації президента Володимира Путіна. Під час заворушень постраждали близько ста осіб.

За фактом події було порушено справу про масові заворушення. В рамках розслідування цієї справи було затримано 35 активістів. Деяких з них згодом амністували, а деякі отримали реальні терміни. У місцях позбавлення волі залишаються близько 10 осіб.

Нагадаємо, на початку січня ЄСПЛ виніс перше рішення щодо затримань на Болотній площі, зобов'язавши Росію виплатити компенсацію в розмірі 25 тис. євро Євгену Фрумкіну,  затриманого 6 травня 2012 року на Болотній площі в Москві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram