ГоловнаСвіт

У Пхеньяні вперше за 36 років відкрився з'їзд Трудової партії Кореї

Спостерігачі вважають, що Кім Чен Ин може офіційно оголосити КНДР ядерною державою.

У Пхеньяні вперше за 36 років відкрився з'їзд Трудової партії Кореї
Заседание Верховного народного собрания КНДР
Фото: EPA/UPG

У столиці Північної Кореї Пхеньяні вперше за 36 років урочисто відкрився VII з'їзд Трудової партії Кореї (ТПК) - владної партії КНДР.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Очікується, що на відкритті з'їзду з вітальною промовою виступить голова партії і держави Кім Чен Ин, який відзначить успіхи країни, акцентуючи увагу на необхідності подальшого нарощування ракетної і ядерної потужності, зміцнення збройних сил перед лицем загрози з боку США і їхніх азійських союзників.

Порядку денного з'їзду і його тривалості не анонсують, проте відомо, що на з'їзді оберуть центральний комітет, який, своєю чергою, обере політбюро ТПК. За деякими даними, з'їзд триватиме чотири або п'ять днів.

Деякі аналітики вважають, що на з'їзді буде оголошено про істотні кадрові перестановки, які мають на меті зміцнити владу Кім Чен Ина за рахунок висунення більш молодого покоління керівників.

Також, на думку спостерігачів, слід очікувати, що делегати з'їзду схвалять політику Кім Чен Ина в галузі розробки ядерних озброєнь. При цьому північнокорейський лідер може офіційно оголосити КНДР ядерною державою. Це може спричинити зміну гасла, що визначає принципи існування країни. На зміну поняттю "сонгун", що вказує на першорядну роль армії в житті північнокорейського суспільства, може прийти поняття "пенчжин", яке поєднує в собі ядерну міць, помножену на економічний розвиток країни.

Для висвітлення з'їзду в Пхеньян запрошено понад 150 іноземних журналістів, у тому числі з Китаю, Росії, США, Японії, Великобританії, Фінляндії та інших країн. Південнокорейських журналістів не запросили. Разом із тим представників ЗМІ в будівлю, де проходить з'їзд, не допустили, їм не дозволено наближатися безпосередньо до будівлі, проте дозволено з певної відстані вести фото- і відеозйомку, брати інтерв'ю в населення.

Вранці в п'ятницю північнокорейське телебачення почало передачі дещо швидше, ніж зазвичай, при цьому диктори позмінно протягом 30 хвилин перераховували успіхи, досягнуті після приходу до влади нинішнього лідера Кім Чен Ина.

Вулиці столиці прикрашено державними прапорами КНДР і ТПК, гаслами, які, наприклад, говорять: "Захистимо штаб корейської революції (мається на увазі ТПК - ред.) ціною свого життя!", "Великі товариші Кі Ір Сен і Кім Чен Ір (дід і батько нинішнього керівника - ред.) завжди з нами!".

Перед відкриттям з'їзду, як передбачалося, КНДР може здійснити чергове ядерне випробування, однак Інститут США і Кореї при американському університеті Джона Хопкінса на підставі супутникових знімків зробив висновок, що свідчень підготовки до ядерного вибуху протягом роботи з'їзду немає.

Останній з'їзд пройшов у 1980 році, на п'ять років пізніше від запланованого терміну. Згідно зі статутом партії, з'їзд - "верховний орган партії", який має збиратися раз на п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram