ГоловнаСвіт

Ініціатора імпічменту президента Бразилії усунули з посади спікера парламенту

Генпрокуратура Бразилії підозрює політика у причетності до корупції в компанії Petrobras.

Ініціатора імпічменту президента Бразилії усунули з посади спікера парламенту
Эдуарду Кунья
Фото: EPA/UPG

Спікера нижньої палати парламенту Бразилії Едуарду Кунью тимчасово відсторонили від посади, чинність його депутатського мандата також призупинено.

Як повідомляє euronews, відповідне рішення ухвалив Верховний суд у відповідь на запит Генеральної прокуратури Бразилії, яка розслідує можливу причетність Куньї до корупції в компанії Petrobras.

Прокуратура вважає, що як спікер нижньої палати парламенту Кунья міг би перешкоджати проведенню розслідування про нього.

Разом із тим таке рішення підкидає хмизу в багаття бразильської політичної кризи. Едуарду Кунья був одним з ініціаторів процедури імпічменту президента країни Ділми Русеф.

17 квітня нижня палата парламенту Бразилії проголосувала за імпічмент Русеф. Тепер питання про відсторонення глави держави буде винесено на розгляд Сенату - верхньої палати парламенту. Там для його підтримки потрібна проста більшість голосів. Якщо понад половина сенаторів схвалять початок процесу імпічменту Русеф, вона покине посаду на 180 днів, протягом яких парламентарії розглядатимуть її справу.

Нагадаємо, раніше цього тижня генпрокурор Бразилії попросив Верховний суд порушити розслідування проти президента.

Хоча проти Русеф не відкрито розслідування, багато бразильців покладають на неї відповідальність за найгіршу за останні 25 років рецесію. Крім того, Русеф звинувачують у порушенні законодавства про фінансову відповідальність у 2014 і 2015 роках. Голові держави закидають, що її адміністрація використовувала податкові маневри з метою приховати дефіцит бюджету, уряд Бразилії свою провину заперечує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram