ГоловнаСвіт

Голова фонду Hermitage Capital розповів про відмиті $30 млн зі справи Магнітського

За словами Браудера, кошти витрачалися на розкішне життя і VIP-послуги

Голова фонду Hermitage Capital розповів про відмиті $30 млн зі справи Магнітського
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Співзасновник фонду Hermitage Capital Вільям Браудер, виступаючи в парламенті Великобританії, розповів про виявлення понад $30 млн, що належать компаніям, діяльність яких розслідував Сергій Магнітський.

Про це йдеться у прес-релізі програми "Справедливість для Сергія Магнітського", який опинився у розпорядженні "Дождя".

За словами Браудера, $30 млн витрачено росіянами на оплату розкішних яхт, послуг відомих архітекторів, ексклюзивних дизайнерів, провідних ріелторів елітного житла, оренду приватних літаків, дорогі покупки у модних бутиках, навчання в елітарному коледжі, престижні кредитні карти і так далі.

Як уточнив співзасновник Hermitage Capital, $240 тис. витрачено на оплату яхт, $175 тис. - на оплату приватних літаків. Майже $200 тис. витрачено на оплату люксових дизайнерів, близько $300 тис. пішли на безлімітну кредитну карту "Гламур". Десятки тисяч доларів, за даними Браудера, витрачено на дизайнерський одяг. Кошти, за його даними, надходили з литовських і кіпрських рахунків офшорних фірм.

У своєму виступі Браудер розповів, що ці гроші відмила "злочинна спільнота Дмитра Клюєва", - російського підприємця, який звинувачується в організації серії великих розкрадань з російського бюджету під виглядом повернення помилково сплачених податків, найбільшим з яких стала справа Hermitage Capital Management. Прес-секретар Клюєва у бесіді з FT говорив, що Браудер та Hermitage Capital намагаються домовитися про підприємця.

26 квітня стало відомо, що офшорна компанія віолончеліста Сергія Ролдугіна отримала гроші майже в той самий час, коли юрист фонду Hermitage Capital Магнітський виявив зникнення бюджетних коштів. Компанія Ролдугіна International Media Overseas SA (IMO) продала акції Роснефти на суму понад $800 тис. через офшори. Покупцем стала компанія Delco Networks, зареєстрована на Британських Віргінських островах. У результаті угоди на рахунки компанії надійшло $2 млн.

Аудитора фонду Hermitage Capital і партнера британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Сергія Магнітського заарештували за звинуваченням в ухиленні від сплати податків у 2008 році. Через рік він помер у московському СІЗО "Матросская тишина". Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Його колишні колеги і адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітського побили і залишили без належної медичної допомоги.

Нагадаємо, у червні 2015 року Франція заморозила мільйони євро у справі Магнітського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram