ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІДІЛ убили американського "морського котика" в Іраку

Курдське ополчення за підтримки ВПС США відбило місто в ісламістів.

Бойовики ІДІЛ убили американського "морського котика" в Іраку
Американские солдаты в США (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) убили американського "морського котика" в Іраку.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на американських військових чиновників.

Убитий став третім американцем, який загинув у бойових діях, відколи альянс із 65 країн на чолі зі США почав проводити бомбардування позицій терористів в Іраку в серпні 2014 року. При цьому Пентагон не розкрив інформації про звання й особу загиблого.

"Це смерть у бою, звичайно, і дуже сумна втрата", - прокоментував інформацію про загиблого солдата міністр оборони США Ештон Картер.

Водночас губернатор американського штату Аризона Даг Дьюс (Doug Ducey) заявив, що загиблий - Чарлі Кітінг IV (Charlie Keating IV). За даними газети The San Diego Union-Tribune, загиблий - онук банкіра Чарльза Кітінга Джуніора, який у 1980-х відіграв значну роль у фінансовому скандалі за участю п'ять американських сенаторів.

Можновладний представник курдської ополчення пешмерга, яке воює з бойовиками ІДІЛ на півночі Іраку, сказав, що американця вбили недалеко від міста Тель-Аскоф, що за 28 кілометрів від оплоту джихадистів Мосула. Бойовики ІДІЛ зайняли Тель-Аскоф у вівторок на світанку, проте вже ввечері їх вибили звідти бійцями пешмерги за підтримки американської авіації.

Американський військовий чиновник, який розмовляв на умовах анонімності, уточнив, що "морського котика" вбили "прямим вогнем" під час місії підтримки і консультування іракських військ.

Прес-секретар американського Білого дому Джошуа Ернест уточнив, що Кітінга вбили майже за чотири кілометри від зони активних бойових дій.

Минулого місяця під час нападу бойовиків ІДІЛ на американську військову базу в Іраку вбили одного американського військовослужбовця, ще вісім отримали поранення.

Як зазначає Рейтер, зараз, крім боротьби з ІДІЛ, Ірак стикається з низкою інших серйозних проблем, у тому числі з політичною і економічною кризою, міжрелігійними конфліктами, а також із тим, що багато представників сунітської меншини підтримують джихадистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram