ГоловнаСвіт

У парламенті Туреччини сталася масова бійка

Турецький парламентський комітет підтримав пропозицію позбавити законодавців депутатського імунітету.

У парламенті Туреччини сталася масова бійка
Парламент Турции
Фото: EPA/UPG

На засіданні парламентського комітету Туреччини 2 травня сталася масова бійка між прихильниками владної партії і представниками прокурдської опозиції.

Як повідомляє The Daily Mail, причиною бійки стало обговорення можливого скасування депутатської недоторканності.

На відео відображено, як опоненти б'ють один одного руками і ногами і намагаються облити водою. Серед інших у бійці брали участь і жінки-депутати.

Бійка зчинилася після того, як міністр юстиції Бекір Боздаг звинуватив депутатів опозиційної прокурдської Демократичної партії народів у провокуванні насильства на попередніх засіданнях.

Питання про зняття депутатської недоторканності - більш ніж чутливе в Туреччині. Депутати від прокурдської партії переконані, що влада за допомогою цього законопроекту має намір дати "зелене світло" судовому переслідуванню парламентарів, яких Анкара звинувачує у підтримці забороненої в країні "Робітничої партії Курдистану" (РПК).

Про напруженість дебатів свідчить той факт, що замість 26 членів комісії на засідання прийшли близько 100 депутатів: дві третини від владної Партії справедливості і розвитку і третина від опозиції.

Минулого тижня робота комісії двічі переривалася з тієї самої причини.

Після інциденту представник прокурдської опозиції заявив, що його партія "не є частиною цієї театральної вистави", і разом з колегами покинув засідання.

Зазначається, що в підсумку турецький парламентський комітет постановив схвалити пропозицію владної партії позбавити законодавців імунітету від судового переслідування.

Нагадаємо, в березні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про початок боротьби з "хвилею тероризму" в Туреччині, зокрема - з бойовиками РПК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram