ГоловнаСвіт

Половина американців вважають систему праймериз "шахрайською"

27% потенційних виборців не розуміють, як влаштований процес праймериз

Половина американців вважають систему праймериз "шахрайською"
Клинтон, Трамп

Більш як половина американських виборців вважають систему, за допомогою якої американські політичні партії вибирають кандидатів у президенти США, "шахрайською". Понад дві третини виборців хотіли б змінити процедуру.

Про це свідчить опитування Рейтер/Ipsos.

США - одна з небагатьох країн, де звичайні виборці можуть вирішувати, хто стане кандидатом у президенти. Однак міжштатна система праймериз, кокусів та конвенцій є дещо складною. Вибори завжди були заходом для партій, і хоча з середини 20 століття авторитет прямих виборів зріс, політичні партії все ще мають значний вплив.

Близько 51% американців, які мають право голосу і брали участь в онлайн-опитуванні 21-26 квітня, впевнені, що система праймериз - "шахрайська" відносно деяких кандидатів. Близько 71% респондентів сказали, що вважають за краще вибирати номінанта від партії прямим голосуванням, виключаючи участь делегатів як посередників.

Згідно з результатами, 27% потенційних виборців не розуміють, як влаштований процес праймериз, а 44% не розуміють, чому делегатам відводиться основна роль. Відповіді республіканців і демократів розподілилися приблизно порівну.

В цілому приблизно половина респондентів сказали, що воліли б проводити єдиний день праймериз, коли всі штати одночасно проводять вибори номінантів за один день, а не затягують процес на місяці.

Одна з особливостей американської системи - і та сфера, у якій партії можуть помірятися силами, - це використання делегатів, членів партій, які мають підтримувати кандидатів на конвенціях, зазвичай засноване на результатах голосування.

Особиста думка делегатів може зіграти роль на конвенціях, якщо результати виборів є вкрай невизначеними, що можна сказати про нинішні президентські перегони.

Ще одна складність полягає в тому, що штати керуються різними правилами, які визначають, чи мусять виборці бути зареєстрованими як члени партій, щоб брати участь. У деяких штатах партії надають вибір делегатів дрібним комісіям чи партійній верхівці, як цього року зробили республіканці з Колорадо.

Результати опитування резонують з риторикою Дональда Трампа, який утримує лідерство у президентських перегонах серед республіканців, і демократа Берні Сандерса, завзятого конкурента Гілларі Клінтон, котра представляє істеблішмент. Ці кандидати скаржаться, що чинна система спрямована проти них і забезпечує підтримку тих кандидатів, які вибудували тісні зв'язки зі своїми партіями.

Так, Трамп неодноразово називав чинну виборчу систему "недемократичною". Після того, як його суперник Тед Круз заручився підтримкою всіх делегатів Республіканської партії Колорадо, мільярдер написав у газеті Wall Street Journal, що "системою маніпулюють члени партій з делегатами-"подвійними агентами", які відкидають рішення виборців".

Рейнс Прібус, який очолює Республіканський національний комітет (РНК), назвав скарги Трампа "риторикою" і сказав, що правила не зміняться до з'їзду Республіканської партії в липні.

Що стосується демократів, сенатор штату Вермонт Сандерс порушив проблему "суперделегатів" - сотень членів партії, які можуть голосувати за будь-якого кандидата на з'їзді і більшість з яких цього року підтримують Клінтон. Остання не раз підкреслювала, що перевершує Сандерса за кількістю поданих голосів і за кількістю "обіцяних" делегатів - тих, хто пов'язаний результатами голосування, відповідаючи на претензії Сандерса про роль суперделегатів.

В опитуванні брали участь 1582 американці. Похибка не перевищує 2,9%.

Нагадаємо, раніше цього тижня Трамп виграв праймериз у п'ятьох штатах, Клінтон - у чотирьох.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram