ГоловнаСвіт

Саудівський принц розкрив деталі плану позбавлення нафтової залежності

На думку аналітиків, реформи можуть спровокувати невдоволення саудівських консерваторів.

Саудівський принц розкрив деталі плану позбавлення нафтової залежності
Мухаммад ибн Салман
Фото: EPA/UPG

Другий спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммад ібн Салман розкрив деякі деталі масштабного плану реформ, спрямованих на порятунок економіки країни від нафтової залежності.

Як повідомляє агентство Рейтер, план під назвою "Vision 2030" сформульовано в дусі ісламських традицій королівства, але він містить ідеї, що можуть обурити консерваторів і розділити суспільство.

Програма включає наміри підвищити дохід від ненафтових секторів до $160 млрд до 2020 року і $267 млрд до 2030 року з $43,6 млрд у 2015-му. Однак план не містить подробиць, як досягнути цього. Відсутність чіткості заводила в глухий кут попередні спроби реформ.

На брифінгу принц, який рідко спілкується з пресою, впевнено відповідав на запитання про свій план і, схоже, прагнув заручитися довірою широких прошарків населення, особливо молодих людей, які стикаються з проблемою безробіття і занепаду економіки, незважаючи на нафтові багатства країни, зазначає Рейтер.

У центрі програми реформ - реструктуризація суверенного фонду Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF), який, за словами принца Мухаммада, стане центром для інвестицій за кордон, частково шляхом продажу акцій національної нафтової компанії Aramco. Часткова приватизація Aramco - ще один центральний пункт плану реформ. Принц сказав, що Aramco перетвориться на енергетичну компанію, вартість якої, як він очікує, складе $2-3 трлн, а менш ніж 5% акцій будуть торгуватися на біржі.

За словами принца, Саудівська Аравія також підготує нову освітню програму. Незважаючи на попередні спроби реформ, зараз школи королівства й далі налягають на релігійне вчення, а не на підготовку учнів до життя в умовах сучасної економіки, зазначає Рейтер.

Мухаммад також пообіцяв, що саудівці будуть самі виробляти половину необхідної військової техніки. Він також оголосив про наміри модернізувати ринок праці. Зокрема, іноземці будуть отримувати дозвіл на проживання в Саудівській Аравії.

Разом з тим реформи вторгаються і у сфери, які довго були яблуком розбрату в країні консервативних релігійних поглядів, зазначає Рейтер.

Невдоволення консерваторів можуть викликати обіцянки вкладати кошти в культурні заходи та розважальні об'єкти і підтримку фізкультури.

У Саудівській Аравії заборонено кінотеатри, а жінкам практично не можна займатися спортом. Доісламська епоха вважається періодом невігластва, а деякі релігійні діячі прирівнюють патріотизм до ідолопоклонства. Програма також передбачає збільшення частки жінок у складі робочої сили, яка за останні п'ять років зросла до 30% з 22%.

Нагадаємо, раніше у квітні повідомляли, що Саудівська Аравія створить фонд обсягом $2 трлн, щоб позбутися нафтової залежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram