ГоловнаСвіт

Польща закликала НАТО зміцнювати східний фланг для протидії Росії

Варшава закликала Північноатлантичний альянс послати чіткий сигнал путінській Росії.

Польща закликала НАТО зміцнювати східний фланг для протидії Росії
Витольд Ващиковский
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський закликав НАТО зміцнювати східний фланг альянсу для протидії Росії.

Про це він написав у своїй статті для журналу Foreign Policy.

"Польща і США зараз більш ніж стратегічні партнери: ми близькі друзі і союзники, які поділяють спільні цінності та інтереси. Східний фланг альянсу слід посилити для забезпечення безпеки і Польщі, і всього регіону загалом. Ми повинні послати чіткий сигнал путінській Росії, зовнішня політика якої спрямована на те, щоб розділити нас", - йдеться в тексті.

За словами Ващиковського, США не варто "ховатися в мушлю і проводити ізоляціоністську політику". "Тому ми вітаємо рішення США розгорнути в регіоні бригаду важкої бронетехніки", - зазначив він.

"Агресія Росії проти України, нашого східного сусіда, є нагадуванням про мету Кремля змінити європейський порядок, який встановився після закінчення "холодної війни". Росія постійно і наполегливо прагне розширити сферу свого впливу на країни Східної Європи. Ця політика спирається на розширення російського військового потенціалу і гібридну діяльність, включаючи пропаганду", - підкреслив Ващиковський.

Польський міністр також зазначив, що такі заходи спрямовані лише на зниження ризику виникнення конфлікту, а не на провокацію. Ващиковський зазначив, що, незважаючи на труднощі в минулому, Польща змогла налагодити дружні відносини з Німеччиною. "Такий процес може якось відбутися і (у відносинах) з Росією", - додав він.

На початку березня міністр оборони Польщі Антоній Мацаревич анонсував повноправне членство країни в альянсі після саміту країн-членів НАТО, який відбудеться 8-9 липня у Варшаві.

За місяць до цього генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що міністри оборони країн-членів альянсу збираються розширити військовий контингент у Східній Європі на кордонах з Росією. Йдеться про розміщення шести тисяч військовослужбовців НАТО. Цей контингент не буде постійним, він буде зазнавати ротації. Остаточне рішення мають ухвалити на саміті альянсу в Варшаві.

Нагадаємо, раніше у квітні Столтенберг заявив, що НАТО посилює військову присутність у країнах Балтії через російські загрози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram