ГоловнаСвіт

Американські законодавці обговорять заходи щодо стримування Росії

У Конгресі планують збільшити кількість кораблів у складі ВМС США з 272 до 350.

Американські законодавці обговорять заходи щодо стримування Росії
Конгресс США
Фото: www.i-g-t.org

Питання про російську агресію буде головним на порядку денному майбутнього засідання Комітету з питань збройних сил Палати представників США.

Про це пише в неділю газета The Hill, що висвітлює діяльність Конгресу США.

Члени комітету стверджують, що в законопроекті про бюджет на забезпечення нацбезпеки на 2017 рік, який обговорюватимуть на засіданні, багато заходів "буде спрямовано на стримування Росії".

Видання зазначає, що законодавці ще з 2014 року боролися за те, щоб посилити заходи щодо стримування Росії після подій в Україні, однак події останніх двох тижнів, зокрема провокаційні маневри російських винищувачів над Балтикою, повернули цьому питанню актуальність.

"У нас є кошти на те, щоб розмістити війська в різних частинах Східної Європи, а це головне - мати присутність у регіоні, щоб продемонструвати підтримку нашим союзникам", - цитує видання члена комітету, конгресмена Адама Сміта.

Головним заходом зі стримування Росії в законопроекті є ініціатива "зміцнення європейської безпеки", яка покликана надати допомогу збройним силам європейських союзників США, стурбованим діями Москви, зазначає The Hill.

У законопроекті на цю ініціативу виділяють $3,4 млрд, що в чотири рази перевищує обсяг фінансування цієї програми в 2016 році. Таку суму раніше запросила американська адміністрація. Також законопроект схвалює виділення $150 млн Києву в рамках "ініціативи щодо сприяння Україні в галузі безпеки".

Крім того, законопроект підтримує рекомендацію Комісії щодо майбутнього сухопутних військ розмістити на постійній основі бронетанкову бригадну бойову групу в Європі.

Також члени комітету пояснюють прописане в законопроекті виділення додаткових коштів на закупівлю військових літаків, кораблів та інших видів озброєнь необхідністю стримування Росії, зазначає газета. Цей самий аргумент законодавці використовують, просуваючи законопроект, який спрощує процедуру закупівлі озброєння Пентагоном, пише The Hill.

За планами законодавців, зокрема, кількість кораблів у складі ВМС США зросте з 272 до 350. За словами автора ініціативи конгресмена Ренді Форбса, "мати таку присутність украй важливо, тому що тільки за його наявності ми зможемо запобігати такій агресії", зазначає видання.

Засідання комітету палати представників із питань збройних сил відбудеться в середу, 27 квітня.

Нагадаємо, раніше, 17 квітня, російський Су-27 перехопив американський літак-розвідник у Балтійському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram