ГоловнаСвіт

Білорусь посилила кримінальну відповідальність за екстремізм

Притягнути до кримінальної відповідальності тепер можна будь-якого білоруса, який брав участь у військових діях на території іншої країни

Білорусь посилила кримінальну відповідальність за екстремізм

На Національному правовому порталі Білорусі опубліковано поправки до Кримінального кодексу, що запроваджують жорсткіші покарання за екстремізм і значно полегшують притягнення до відповідальності за участь у бойових діях на території іншої країни, повідомляє Радіо Свобода.

Поправки раніше підписав білоруський президент Олександр Лукашенко. Через 10 днів із дня оприлюднення вони набудуть чинності.

Уперше в Кримінальний кодекс Білорусі вносяться зміни, що передбачають відповідальність "за створення екстремістського формування, за керівництво ним або його структурним підрозділом" у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років, а при повторному порушенні закону - до 10 років. За фінансування діяльності екстремістського формування передбачено покарання 6 років ув'язнення.

Крім того, Кримінальний кодекс доповнюється статтею, яка дозволить притягнути до кримінальної відповідальності практично будь-якого білоруса, який брав участь у військових діях на території іншої країни. Тепер слідству буде достатньо довести факт участі у війні, а те, що людина отримувала на війні гроші, доводити вже не буде необхідності. За участь у збройному конфлікті, наприклад, в Україні, суд зможе покарати п'ятьма роками ув'язнення, а за вербування добровольців - 10 роками.

За даними МВС Білорусі, відомо про декілька десятків громадян країни, які брали або беруть участь у конфлікті в Україні на боці як урядових сил, так і підтримуваних Росією бойовиків. Проти деяких із них уже порушено кримінальні справи.

Нагадаємо, 19 квітня стало відомо про затримання в Білорусі ще одного громадянина цієї країни, який захищав Україну на Донбасі в лавах добровольчого полку "Азов" і повернувся додому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram