ГоловнаСвіт

Латвія оцінила збитки від радянської окупації в €185 млрд

Демографічний збиток і збиток навколишньому середовищу через окупацію СРСР у Ризі оцінили в "кілька десятків мільярдів".

Латвія оцінила збитки від радянської окупації в €185 млрд
Латвия
Фото: id77.livejournal.com

Приблизний збиток, завданий економіці Латвії під час окупації країни СРСР, становить €185 млрд.

Про це заявила представник спеціально створеної для підрахунку цих цифр комісії Рута Паздере, повідомляє Delfi

Крім цього, демографічний збиток дорівнює кільком десяткам мільярдів, приблизно стільки ж - збиток, завданий навколишньому середовищу.

Ці факти представник комісії навела під час презентації книг "Латвійська промисловість до і після відновлення незалежності", "Колоніальна політика радянської імперії і колонізація Латвії в 1940-1990 рр." і "Шкода, заподіяна Радянським Союзом Балтії", повідомляє LETA.

Депутат Європейського парламенту Інесе Вайдере ("Єдність"), виступаючи на презентації, зазначила, що без вивчення минулого "в нас немає майбутнього, тому що без дослідження минулого існує ризик допустити подібні помилки в майбутньому". Вона також наголосила, що необхідно працювати над єдиним сприйняттям історії. На думку парламентарія, обидва режими - і нацистський, і радянський - "були однаково злочинними". В цей час триває велика інформаційна війна, і з цим потрібно боротися, додала вона.

Комісія, яка займається розрахунком збитків, завданих Латвії окупаційним режимом СРСР, була створена 11 років тому. У 2009 році комісія була позбавлена фінансування і припинила роботу до 2014 року.

Комісія розробила стратегічний план, який містить 40 напрямів діяльності, розділених на кілька великих блоків. Це збитки, завдані в роки окупації економіці Латвії, демографічні втрати - підрахунок числа людей, які були депортовані до Росії або виїхали на Захід. Також узагальнюється вплив окупації на культуру, релігію і природу Латвії, розраховуються втрати, які Латвії заподіяли радянські військові бази.

Нагадаємо, в січні Латвія попросила залишити сили НАТО в країні з огляду на нові російські дивізії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram