ГоловнаСвіт

Від Антарктиди відкололися два величезні шматки шельфу

Потенційно айсберги можуть бути небезпечними для причалів, які використовуються в рамках Національної антарктичної програми Італії, а також новозеландськими вченими

Від антарктичного льодового шельфу Нансен відкололися дві крижані брили. Пара величезних айсбергів наразі рухається за течією на північний схід у море Росса.

Про це повідомляється на сайті Європейського космічного агентства (ЕКА).

Загальна площа території, яка потрапила в море, становить 25,87 квадратного кілометра. Поперечні розміри кожного з айсбергів дорівнюють п'ятьом кілометрам, а в довжину вони сягають 10 і 20 кілометрів. Їхня товщина варіюється у межах 250-270 метрів.

Айсберги не становлять безпосередньої загрози для морехідних маршрутів і розташованих у затоці Терра Нова наукових станцій Mario Zucchelli (Італія) та Jang Bogo Stations (Південна Корея). Однак потенційно айсберги можуть бути небезпечними для причалів, які використовуються в рамках Національної антарктичної програми Італії, а також новозеландськими вченими.

Природне явище зафіксували 7 квітня 2016 року космічні супутники, зокрема апарати Sentinel-1A (радарні дослідження) і Sentinel-2A (в оптичному діапазоні) ЄКА. Вже до 6 квітня розлом, який призвів до обвалення крижаних брил, сягав у довжину 40 кілометрів.

Тріщину, яка призвела до утворення двох айсбергів, вперше виявили у 1999 році. Її зростання особливо прискорилося у 2014 році. Раніше від шельфу також відколювались крижані брили. За оцінками вчених, це відбувалося в проміжки між 1913-м і 1950 роками та між 1963-м і 1972 роками. Такі події на шельфі Нансен відбуваються з періодичністю у 30 років.

Нагадаємо, що лютий 2016 року став найтеплішим в історії метеоспостережень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram