ГоловнаСвіт

У МЗС РФ назвали заклики США відпустити Савченко і Сенцова "спробою виправдати тероризм"

Інформацію про окупацію Криму назвали "явно замовною"

У МЗС РФ назвали заклики США відпустити Савченко і Сенцова "спробою виправдати тероризм"
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ Росії вважає заклики Сполучених Штатів Америки звільнити ув'язнених депутата Верховної Ради Надію Савченко і українського режисера Олега Сенцова "спробою виправдати тероризм і вбивства журналістів".

Про це йдеться в заяві уповноваженого з питань прав людини, демократії та верховенства права МЗС РФ Костянтина Долгова.

Так у російському зовнішньополітичному відомстві прокоментували доповідь Державного департаменту США від 13 квітня про ситуацію з правами людини 2015 року у світі.

У розділі про Росію йдеться про окупацію Криму, необхідність звільнення Савченко, Сенцова й інших політв'язнів, а також про недотримання Москвою прав людини на окупованих територіях України і про підтримку бойовиків на Донбасі.

У МЗС заявили, що цей документ "витримано в неприйнятній менторсько-повчальній манері і базується на ідеологізованих штампах, ярликах і політизованих упереджених оцінках". Крім того, відомство вважає, що інформація про російську окупацію Криму має "явний замовний характер".

Також російська сторона заявляє, що "гуманітарно-праволюдська катастрофа в Україні - справа рук підконтрольних США української влади і націонал-радикальних угруповань".

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на Дону засудив українського режисера Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Олександр Кольченко, який проходив у тій самій справі, отримав 10 років колонії суворого режиму. Їх засудили за вчинення двох "терористичних актів" у Сімферополі - за підпал дверей офісу Російської громади Криму і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також за підготовку підриву пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області засудив Савченко до 22 років колонії загального режиму, визнавши її винуватою в убивстві, замаху на вбивство і незаконному перетині російського кордону. Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули російські журналісти Корнелюк і Волошин, і була незаконно вивезена в РФ, де проти неї сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram