ГоловнаСвіт

Рада Європи закликала пом'якшити умови утримання довічно засуджених

Під час ув'язнення не повинен діяти принцип автоматичного виконання результату вироку

Рада Європи закликала пом'якшити умови утримання довічно засуджених

Комітет проти катувань Ради Європи закликав держави-члени переглянути умови утримання осіб, засуджених до довічного ув'язнення.

Про це йдеться в щорічній доповіді Європейського комітету з питань запобігання катуванням, опублікованому 14 квітня, повідомляє Укрінформ.

"Комітет закликав 47 країн-членів Ради Європи переглянути свої умови утримання засуджених до довічного ув'язнення залежно від ризику для кожної конкретної особи і забезпечити в підсумку можливість їх повернення в суспільство в певний момент", - наголошено в повідомленні.

Голова комітету РЄ, представник України Микола Гнатовський, зазначив, що "не по-людськи позбавляти волі людину на все життя, не пропонуючи ніяких перспектив звільнення".

На думку українця, людство з досвіду знає, що особи, засуджені до довічного ув'язнення, не обов'язково є небезпечнішими, ніж інші в'язні.

"Під час ув'язнення не повинен діяти принцип автоматичного виконання результату вироку, адміністрація в'язниці повинна приймати рішення, які завжди мають базуватися на індивідуальній оцінці ситуації ув'язненого", - вважає він.

Хоча в більшості країн довічне тюремне ув'язнення має мінімальний термін умовно-дострокового звільнення від 20 до 30 років до того, як таке подання може бути розглянуто, деякі інші країни, зокрема Болгарія, Литва, Мальта, Нідерланди і, за винятком деяких злочинів, Угорщина, Словаччина і Туреччина, не мають системи умовно-дострокового звільнення для довічно ув'язнених. Таким чином, деякі ув'язнені не мають шансів бути звільненими (за винятком із гуманітарних міркувань), зазначають у Раді Європи.

Країни, де Європейський комітет проти катувань вважає умови утримання для довічно ув'язнених особливо суворими, РЄ закликає поліпшити тюремний режим. Окрім того, фахівці комітету нагадали державам, що систематичне використання ланцюгів (наручників) і обшуки ув'язнених, а також використання собак у в'язницях є неприйнятними.

Тюремний режим повинен дозволяти позбавленим волі підтримувати контакт із зовнішнім світом, пропонуючи їм можливість умовно-дострокового звільнення, і забезпечити, щоб в якийсь момент така перспектива була можливою в більшості випадків.

За даними комітету проти тортур, в 2014 році в державах-членах налічувалося близько 27 тис. засуджених до довічного ув'язнення.

У 2017 році фахівці комітету планують здійснювати регулярні відвідування довічно засуджених у Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпрі, Естонії, Чорногорії, Польщі, Словенії, Туреччині та Україні.

Нагадаємо, напередодні 46 депутатів Європейського парламенту написали листа президентові Росії Володимиру Путіну з проханням звільнити українку Надію Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram