ГоловнаСвіт

Європарламент схвалив створення системи збору даних про авіапасажирів

Нова система обліку покликана допомогти у боротьбі з тероризмом

Європарламент схвалив створення системи збору даних про авіапасажирів
Европарламент
Фото: EPA/UPG

Європарламент проголосував за директиву за системою збору даних на авіапасажирів (PNR).

Її впровадження схвалив 461 депутат, проти висловилися 179, а утрималися дев'ять, повідомляє "Интерфакс".

Як заявив в рамках дебатів, що відбулися 13 квітня, єврокомісар з питань внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос, директива дозволить європейським службам безпеки проводити більш глибокий пошук для ідентифікації можливих іноземних бойовиків-терористів, які користуються літаками, щоб покинути Європу або прибути в неї. Крім того, можна буде швидше виявляти зв'язки між імовірними екстремістами.

Авіакомпанії збиратимуть інформацію, яку надають пасажири під час бронювання квитків та під час реєстрації на рейс. Йдеться про дати рейсів, маршрути, інформацію про квитки, координати пасажирів, відомості про багажі, оплату.

Аврамопулос пообіцяв суворе обмеження доступу до персональних даних та їхньої передачі, а також обмеження періоду їхнього зберігання терміном на шість місяців. Контроль за їхнім використанням буде здійснювати в тому числі незалежна інстанція.

Дебати про директиву, яку пропонували ввести з 2011 року, поновилися після терактів у Парижі. У ніч на 14 листопада 2015 року смертники влаштували низку вибухів, в тому числі біля стадіону "Стад де Франс" під час футбольного матчу, відкрили стрілянину біля кількох ресторанів і захопили заручників у концертному залі "Батаклан". Під час нападів загинули 130 осіб, понад 350 постраждали.

22 березня 2016 року теракти було здійснено також у Брюсселі. Під час вибухів в аеропорту "Завентем" і на станції метро "Маальбек" загинули 35 людей, понад 300 постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram