ГоловнаСвіт

ЗМІ: КНДР планує відзначити день народження Кім Ір Сена запуском ракети

КНДР розгорнула мобільні установки на північному сході країни близько 20 днів тому

ЗМІ: КНДР планує відзначити день народження Кім Ір Сена запуском ракети
Возле памятника Ким Ир Сену и Ким Чен Иру

Північна Корея розмістила один або два пересувні ракетні комплекси "Мусудан" з балістичними ракетами середньої дальності в районі міста Вонсан на північному сході країни.

Про це повідомляє південнокорейське агентство "Ренхап". За інформацією агентства, запуск можуть приурочити до дня народження засновника республіки Кім Ір Сена - 15 квітня.

За даними агентства, КНДР розгорнула мобільні установки близько 20 днів тому. У міноборони Південної Кореї заявили, що Сеул веде збір інформації та вживає необхідних заходів на випадок ядерного випробування або запусків ракет.

Дальність польоту балістичної ракети типу "Мусудан" становить близько 3-4 тис. кілометрів. Таким чином, ракета теоретично здатна досягти Аляски або острова Гуам.

9 квітня стало відомо, що КНДР провела на полігоні Сохе наземне випробування двигуна нового типу міжконтинентальної балістичної ракети. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин заявив, що в результаті успішно проведеного тесту республіці "гарантований доступ до ще одного виду ядерної атаки на американських імперіалістів та інші ворожі сили".

15 березня стало відомо, що Кім Чен Ин анонсував проведення нового випробування ядерної зброї і запуск балістичної ракети. Він "дав доручення відповідним підрозділам підготуватися, щоб переглянути всі до останньої деталі". Метою випробувань є оцінка термостабільності наконечника боєголовки, розробленої і виготовленої власними силами, а також ерозії термостійкого матеріалу покриття.

Від початку березня КНДР провела низку масштабних навчань. Так, у березні Північна Корея провела кілька запусків ракет в напрямку Японського моря.

Раніше, в лютому, у результаті запуску міжконтинентальної балістичної ракети було виведено на орбіту північнокорейський супутник Kwangmyongsong-4 ("Яскрава зірка-4"), призначений для спостереження за Землею. У світовій спільноті це сприйняли як порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, що забороняють КНДР випробування і запуск балістичних ракет. Згодом Рада Безпеки ООН схвалила новий пакет безпрецедентно жорстких санкцій проти КНДР.

Кім Ір Сен стояв біля підвалин КНДР і одноосібно керував країною з 1948 року до самої смерті у 1994 році. Він також був основоположником державної ідеології Північної Кореї - чучхе. Офіційний титул, як за життя, так і після смерті: "Великий вождь товариш Кім Ір Сен". Після смерті оголошений "вічним президентом" Кореї. Зараз при владі у країні перебуває його онук - Кім Чен Ин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram