ГоловнаСвіт

В Італії відбудеться референдум з приводу бурових у прибережних водах

Італійський уряд підтримує збереження наявних бурових установок

В Італії відбудеться референдум з приводу бурових у прибережних водах
Буровая платформа (Архив)
Фото: korabley.net

Громадяни Італії на загальному референдумі, запланованому на 17 квітня, мають вирішити, бути чи не бути буровим установкам у прибережних водах.

Про це повідомляє euronews.

Йдеться про платформи, розташовані на відстані 12 морських миль (менш ніж 20 кілометрів) від узбережжя. За нинішніми даними, це стосується близько 100 бурових установок: їхню розробку, головно в Адріатичному морі, у Сицилійській протоці і на шельфі області Абруццо, ведуть дев'ять концесій. Якщо громадяни Італії підтримають обмеження термінів буріння, всі концесії через кілька років муситимуть припинити газо- і нафтовидобуток.

На проведенні плебісциту наполягли дев'ять італійських областей, в тому числі Марке, Апулія, Сардинія, Калабрія, Лігурія і Кампанія. Регіональну владу підтримали і численні асоціації охорони навколишнього середовища, в тому числі Greenpeace, на думку яких буріння в територіальних водах завдає серйозної шкоди прибережній екосистемі і перешкоджає переходу до "зелених" джерел енергії.

Щоб референдум було визнано таким, що відбувся, потрібен кворум у 50%+1 голос від кількості тих, хто взяв участь у голосуванні.

"Справжній громадянин обов'язково мусить узяти участь у референдумі, адже голосування проводиться в інтересах усіх нас", - звернувся до співвітчизників голова Конституційного суду Паоло Гросс.

Головним питанням euronews називає терміни концесії. До змін, внесених урядом прем'єр-міністра Маттео Ренці у 2015 році, термін експлуатації прибережного шельфу становив 30 років, а потім продовжувався ще на п'ять років максимум двічі. Після 40 років буріння мали закінчити. Тепер же бурова установка може продовжувати свою діяльність, поки родовище не вичерпано.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці напередодні плебісциту заявив, що виступає за збереження бурових установок. На його думку, тільки поновлюваних джерел енергії, частка яких наразі становить 33%, недостатньо, а ядерної енергетики в Італії немає.

Урядовці ведуть кампанію на користь "ні", даючи зрозуміти співвітчизникам, що нічого страшного не трапиться, якщо в неділю вони не прийдуть на виборчі дільниці.

За даними Greenpeace, понад 40% платформ, доля яких вирішується на референдумі, не працюють. Решта ледве досягають мінімального порогу виробництва у 50 тис. тонн нафти і 80 мільйонів кубометрів газу.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Росія відправила сторожовий корабель на захист бурових веж від України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram