ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії навічно заблокували другий за популярністю торрент-трекер

"Мосфільм" поскаржився на розміщення радянських фільмів.

У Росії навічно заблокували другий за популярністю торрент-трекер

Торрент-трекер Noname Club навічно заблокований Роскомнаглядом за порушення прав на фільми "Мосфільму". Сайт був другим за відвідуваністю торрент-трекером у Росії, пише РБК.

Судове рішення про довічне блокування Nnm-club.mе було прийнято Мосміськсудом за позовом "Мосфільму", який поскаржився на розміщення торрентом радянських фільмів: "Афоня", "Біле сонце пустелі", "Два капітани", "Той самий Мюнхгаузен", "Сім старих і одна дівчина", "Маленькі трагедії", "Вій", "Опудало" та "Виліт затримується".

Згідно зі статистикою сервісу Similarweb, Nnm-club.me займає друге місце за трафіком (за кількістю відвідувань сайту) серед сайтів-файлообмінників (категорія File-Sharing) в Росії, поступаючись лише Rutracker.org. Останній залишається лідером, незважаючи на "вічний бан" з кінця січня 2016 року, - 82,9 млн відвідувачів у березні 2016 року. Число заходів на Nnm-club.me в березні становило 32,4 млн. На третьому місці за відвідуваністю сайт New-rutor.org - "дзеркало" заблокованого за рішенням суду Роскомнаглядом трекера Rutor.org (25,5 млн відвідувачів у березні). Таким чином, під довічним блокуванням виявився весь "топ-3" торрент-трекерів у Росії.

"Довічне" блокування інтернет-ресурсів за порушення авторських прав стало можливим після набуття чинності "антипіратських" поправок до закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації" 1 травня 2015 року. На цей момент під "вічним баном" є майже два десятка ресурсів.

Нині на базі Роскомнагляду за участю правовласників ведеться підготовка нових антипіратських поправок, які дозволять за спрощеною процедурою блокувати "дзеркала" ресурсів - копії сайту, які створюються для обходу блокування. Нові поправки також пропонують запровадити штрафи за "пропаганду" (популяризацію) коштів обходу блокувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram