ГоловнаСвіт

Південна Осетія має намір провести референдум щодо входження до складу РФ до серпня

За словами південноосетинського лідера, він обговорював питання розширення Росії з Путіним.

Південна Осетія має намір провести референдум щодо входження до складу РФ до серпня
Тибилов
Фото: obozrevatel.com

Влада невизнаної Південної Осетії планує провести референдум про входження до складу Росії до серпня цього року.

Про це в інтерв'ю ТАСС розповів президент невизнаної республіки Леонід Тібілов.

Він зазначив, що не сумнівається в результатах голосування. "Ми отримаємо відповідь, я на сто відсотків упевнений, що народ скаже "так", і ми спокійно зможемо звернутися до вищого керівництва Росії. Будемо чекати на момент, коли зірки можуть зійтися. Ось так ми хочемо підійти до питання референдуму, щоб російську сторону в політичному плані не навантажувати", - зазначив Тібілов.

Він пояснив, що на плебісцит буде винесено питання про зміну статті 10 Конституції республіки. У ній вказано, що Південна Осетія має право вступати в союз з іншими державами і передавати органам союзу здійснення частини своїх повноважень. "На референдумі буде порушено питання про доповнення цієї статті абзацами з вмістом, що Південна Осетія має право передавати здійснення частини своїх повноважень РФ - тут ми конкретно вказуємо Росію - в разі укладення з нею відповідного договору", - розповів Тібілов.

Про рішення провести референдум щодо приєднання до Росії Леонід Тібілов заявив 4 квітня. "Це питання ми обговорили з президентом Росії Володимиром Путіним і дійшли висновку, що це внутрішнє південноосетинське питання", - зазначив він.

У березні 2015 року Москва і Цхінвал підписали угоду про інтеграцію. Згідно з документом, Росія бере на себе охорону кордонів невизнаної республіки, вводиться єдиний митний контроль. Також у Південній Осетії були підвищені пенсії і середня заробітна плата до рівня північнокавказьких регіонів Росії.

Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою після того, як Росія в серпні 2008 року визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і домагалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.

Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнали лише п'ять держав - Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу.

Нагадаємо, в грудні 2015 року президент Південної Осетії заявив про перейменування республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram