ГоловнаСвіт

На виборах президента Перу лідирує донька екс-глави держави, який відбуває термін

Маоїстське угруповання Sendero Luminoso пообіцяло всіляко перешкоджати проведенню виборів

На виборах президента Перу лідирує донька екс-глави держави, який відбуває термін
Кейко Фухимори
Фото: EPA/UPG

Лідер партії "Народна сила", донька екс-президента Перу Альберто Фухіморі, Кейко Фухіморі (Keiko Fujimori), заручилася підтримкою 39% виборців в першому турі президентських виборів.

Про це свідчать результати голосування після підрахунку приблизно 40% голосів, інформує euronews.

Щоб визначити президента, в Перу відбудеться другий тур виборів. Його заплановано на 5 червня, але в таборі Фухіморі вже святкують перемогу.

Потенційний кандидат у президенти обіцяє захищати демократію і боротися зі злочинністю. При цьому вона дистанціювалася від свого батька Альберто Фухіморі, який відбуває тюремний термін за звинуваченням у корупції.

"Ми сподіваємося, що буде другий тур із розсудливими пропозиціями та ідеями. І ми запрошуємо усіх перуанців 5 червня вибрати зміни, вибрати майбутнє, тому що майбутнє Перу вже на своєму шляху", - сказала Кейко Фухіморі у зверненні до своїх прихильників в неділю ввечері.

Головний суперник Фухіморі, екс-прем'єр Педро Пабло Кучинскі (Pedro Pablo Kuczynski) фінішував у турі з великим відривом - 24% голосів виборців. Якщо офіційні результати підтвердять ці дані, то саме він кине виклик лідеру "Народної сили" у другому турі.

Як зазначає агентство Рейтер, Кучинскі, який виступає за розвиток бізнесу, економіст і колишній міністр фінансів, відрізняється більш поміркованою, порівняно з Фухіморі, позицією щодо деяких соціальних питань, а також не має багажу, пов'язаного з прізвищем лідера президентських перегонів.

Вибори проходять у непростих обставинах. Так, у суботу, 9 квітня, у департаменті Хунін невідомі напали на співробітників виборчкому, які перевозили бюлетені на виборчу дільницю. Влада вважає, що за нападом, унаслідок якого загинули кілька людей, стоять члени ліворадикального угруповання Sendero Luminoso (в перекладі з іспанської - "Сяючий шлях"). Ця маоїстське угруповання раніше заявляло, що буде всіляко перешкоджати виборам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram