ГоловнаСвіт

ЦРУ заявило про повну відмову від застосування жорстких методів допиту

Кандидати в президенти США від республіканців підтримують відновлення тортур водою.

ЦРУ заявило про повну відмову від застосування жорстких методів допиту
Джон Бреннан
Фото: EPA/UPG

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США не застосовуватиме жорстких методів допиту, зокрема тортури водою (waterboarding), навіть за наказом майбутнього президента країни.

Про це заявив директор ЦРУ Джон Бреннан в інтерв'ю NBC News.

"Я не погоджуся на застосування низки методів і дій, які, як я чув, обговорювали", - заявив він. При цьому Бреннан уточнив, що йдеться про тортури водою, коли підозрюваного прив'язують до дошки, нахиляють її і поливають голову, що створює у в'язня враження буцім він тоне. "Безумовно, я не погоджуся на проведення співробітниками ЦРУ тортур водою знову", - зауважив він.

Раніше претенденти на пост голови держави від Республіканської партії Дональд Трамп і Тед Круз допустили відновлення застосування цього методу допиту. У лютому сенатор від Техасу заявив, що не розцінює це як катування, уточнивши, що не має наміру дозволяти використовувати цей прийом без необхідності. Як верховний головнокомандувач, зазначив Круз, він буде "застосовувати будь-які вдосконалені методи допиту, дбаючи про безпеку".

У листопаді 2015 року Трамп заявив, що тортури водою - це порівняно м'який метод отримання інформації. "Я б повернув цю практику. Там, в Іраку і Сирії, вони (терористи, - ред.) не використовують тортури водою, вони просто відрубують людям голови", - заявив мільярдер.

Як зазначає NBC News, ЦРУ почало застосовувати тортури щодо підозрюваних у тероризмі після терактів 11 вересня. У січні 2009 року президента США Барак Обама заборонив ЦРУ використовувати подібні методи, а також ініціював розслідування Комітету з розвідки Сенату США за фактом катувань, яке завершилося в 2012-му. З'ясувалося, що співробітники ЦРУ били і принижували підозрюваних, виставляли на холод, не давали їм спати, а також застосовували тортури водою. За результатами розслідування обвинувачення нікому не висунули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram