ГоловнаСвіт

Медведєв: постачання російської зброї Вірменії і Азербайджану неминуче

Прем'єр назвав зброю "фактором стримування"

Медведєв: постачання російської зброї Вірменії і Азербайджану неминуче

Якщо Росія перестане постачати Вірменії та Азербайджану озброєння, її місце займуть інші країни. Про це заявив прем'єр-міністр Дмитро Медведєв в інтерв'ю програмі "Вести в суботу" зі Сергієм Брильовим на каналі "Росія 1", повідомляє ВВС.

"Якщо ми собі уявимо на хвилинку, що Росія відмовилася від цієї ролі, - ми ж прекрасно розуміємо: це місце порожнім не буде. Будуть купувати зброю в інших країнах, ступінь її смертоносності від цього не зменшиться", - сказав Медведєв.

За словами Медведєва, немає впевненості в тому, що "прихід на цей ринок постачальників зброї з інших країн полегшить ситуацію". Він висловив думку, що ситуація, "швидше за все, стане складнішою".

"Я вважаю, що зброя може і має купуватися не тільки для того, щоб її колись використовували, а для того, щоб вона була чинником стримування, і ось цей момент потрібно оцінювати всім сторонам конфлікту", - сказав Медведєв.

Заяви Медведєва прозвучали на тлі тривалих взаємних звинувачень азербайджанської та вірменської сторони в порушенні умов перемир'я, укладеного 5 квітня.

Як повідомляє ВВС, сьогодні в міністерстві оборони Азербайджану заявили, що вірменські збройні сили піддали обстрілу азербайджанські позиції як з території Вірменії, так і з території Нагірного Карабаху. У відповідь азербайджанські військові завдали 121 вогневого удару.

Своєю чергою в міноборони невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки повідомили, що перемир'я порушила азербайджанська сторона, застосувавши, зокрема, 60-міліметрові міномети.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Росія бере участь у конфлікті в Нагірному Карабасі на стороні Вірменії. Він також звинуватив Єреван у порушенні режиму перемир'я в Нагірному Карабасі.

Бойові дії в Нагірному Карабасі поновились у ніч на 2 квітня. Міністерство оборони Азербайджану заявило, що зробило в Нагірному Карабасі контрудар у відповідь на провокації з вірменської сторони. При цьому, за даними Баку, азербайджанські війська захопили кілька стратегічних висот і населених пунктів. Міністерство Азербайджану повідомило, що під час бою військові цієї країни вбили понад 100 солдатів противника, знищили шість танків і 15 артилерійських установок. Свої втрати в Баку оцінили в 12 осіб. У Вірменії ці заяви спростували, повідомивши, що азербайджанські війська були відкинуті на вихідні позиції, зазнавши серйозних втрат. Однак президент Вірменії Серж Саргсян визнав загибель 18 військовослужбовців і поранення ще 35 осіб у боях з азербайджанськими військами.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.

У 1994 році за посередництва Москви було підписано перемир'я, яке поклало кінець активним бойовим діям у регіоні, але залишило Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії та Азербайджану в 2009 році. В останні роки відбулося кілька серйозних збройних зіткнень на лінії зіткнення сторін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram