ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії введуть нові обмеження на виїзд із країни

Спроба повалити владу спричинить режим контртерористичної операції.

У Росії введуть нові обмеження на виїзд із країни
Фото: kursk-izvestia.ru

З Росії буде заборонено виїзд тим, у кого є не знята судимість за екстремізм, а влада зможе вводити режим контртерористичної операції при загрозі насильницького захоплення влади.

Про це пише РБК із посиланням на внесення до Держдуми антитерористичні законопроекти.

Документи, зокрема, розширюють підстави, за якими громадянину Росії може бути заборонено виїзд із країни. Так, у праві на виїзд може бути відмовлено людині, якій було оголошено офіційне застереження про неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочинів терористичної спрямованості, розв'язання війни і геноциду. Ця заборона діє впродовж п'яти років із дня оголошення застереження.

Заборона на виїзд також торкнеться тих, у кого буде не знята або непогашена судимість за вчинення "сполученого зі здійсненням терористичної діяльності" хоча б одного зі злочинів за статтями про посягання на життя державного або громадського діяча, насильницького захоплення влади, насильницького утримання влади, збройний заколот і (або) злочини екстремістської спрямованості.

У документах також пропонується розширити число випадків, при яких вводиться режим контртерористичної операції. Зараз КТО в Росії оголошується для запобігання теракту. У законопроекті окремо обмовляється режим КТО для запобігання та розкриття злочинів за статтями "захоплення заручника", "викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу", "зазіхання на життя державного чи громадського діяча", "насильницьке захоплення влади", "збройний заколот" і "напад на осіб чи установи, які користуються міжнародним захистом".

У рамках контртерористичної операції зараз влада має право прослуховувати телефонні розмови, обмежувати дію операторів мобільного зв'язку і регламентувати пересування громадян. Війська, які використовуються під час КТО, мають право входити в будь-які будівлі.

Приводом для внесення цих законопроектів стала серія терактів, відповідальність за які взяли на себе терористи "Ісламської держави". 31 жовтня в Єгипті після вибуху бомби на борту розбився російський літак А321. Жертвами авіакатастрофи стали 224 особи. У ніч із 13 проти 14 листопада серія атак сталася в Парижі, загинули щонайменше 129 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram