ГоловнаСвіт

Ізраїльські вчені розробили препарат, що усуває симптоми хвороби Альцгеймера

Препарат наразі знаходиться у стадії розробки.

Ізраїльські вчені розробили препарат, що усуває симптоми хвороби Альцгеймера
Диагностика болезни Альцгеймера (Архив)
Фото: telegraph.co.uk

Ізраїльські вчені розробили препарат, який привів до повного усунення симптомів хвороби Альцгеймера.

Про це повідомляє ізраїльська газета Haaretz.

Спочатку вчені проводили експерименти на висаджених культурах нейронів (клітини, вирощені в живильному середовищі до зрілого стану, які працюють так само, як в організмі, що дає можливість проводити на них випробування різних речовин). Тоді низька концентрація препарату зуміла запобігти руйнуванню нервових клітин, руйнування яких є однією зі складових хвороби Альцгеймера.

Після успішних випробувань, вчені провели експеримент на мишах, яких використовували для вивчення хвороби. Після прийому препарату, у мишей зникли всі симптоми хвороби. Піддослідні продемонстрували відповідні здоровим тваринам показники.

Препарат наразі знаходиться у стадії розробки. Творці зазначають, що ще рано говорити, чи допоможе препарат людям, які страждають від Альцгеймера, проте отримані результати, на їхню думку, дають надію на появу в найближчому майбутньому препарату від хвороби, яка сьогодні вважається невиліковною.

Видання нагадує, що 99% всіх клінічних випробувань препаратів для лікування хвороби Альцгеймера завершувалися провалом.

Хворобу Альцгеймера вперше описав у 1907 році німецький психіатр Алоїс Альцгеймер. Найчастіше вона зустрічається у людей старших за 65 років, проте рідко зустрічається рання форма хвороби. Як правило, вона починається з малопомітних симптомів, але з плином часу прогресує.

Найбільш часто на ранніх стадіях зустрічається розлад короткочасної пам'яті, (нездатність згадати недавно завчену інформацію, наприклад). З розвитком хвороби відбувається втрата довготривалої пам'яті, виникають порушення мови і когнітивних функцій, пацієнт втрачає здатність орієнтуватися в ситуації і доглядати за собою. Поступова втрата функцій організму веде до смерті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що великі дози вітаміну B можуть стати засобом боротьби з хворобою Альцгеймера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram