ГоловнаСвіт

Литва підтвердила зв'язок друга Путіна з офшорами

Тіньові оборудки Ролдугіна були пов'язані з торгівлею акціями "Роснефти".

Литва підтвердила зв'язок друга Путіна з офшорами
Путин
Фото: EPA/UPG

Правоохоронні органи Литви підтвердили, що друг президента РФ Володимира Путіна Сергій Ролдугін вів бізнес з офшорними компаніями, використовуючи рахунки в литовських банках.

Про це повідомляє сайт Центру дослідження корупції та організованої злочинності (The Organized Crime and Corruption Reporting Project).

У Литовській службі розслідування фінансових злочинів зазначили, що кошти проходили через банк Ukio Bankas, для цього використовували чотири рахунки.

При цьому 2013 року литовська влада закрила банк через проблеми з фінансовим станом. Власника банку Володимира Романова оголосили в міжнародний розшук і згодом затримали в Москві.

За даними журналістів, гроші в литовський банк надходили з рахунків фіктивних підприємств Dino Capital S.A., Starcourt Worldwide Ltd., Delco Networks S.A. і Kentway S.A.

Угоди були пов'язані з торгівлею акціями "Роснефти". 2010 року також було зафіксовано два епізоди скасованих угод з наступною компенсацією офшорам $1,5 млн за два тижні. Гроші надходили на рахунки Sandalwood Continental і International Media Overseas, що пов'язані з Ролдугіним.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістів опублікував розслідування про гроші відомих особистостей, виведені через офшори. Розслідування містить 11,5 тис. документів, що описують схеми виведення коштів через офшори. У розслідуванні згадано близько 140 осіб, багато з них є знаменитостями або світовими лідерами.

Згідно з розслідуванням, друг Путіна відомий віолончеліст Сергій Ролдугін виявився власником ланцюжка офшорних компаній, через які проходили сотні мільйонів доларів.

Сергія Ролдугіна називають найкращим другом Путіна і хрещеним батьком його першої доньки Марії. За даними авторів розслідування, саме на нього зареєстровано офшорні компанії, на рахунки яких через банки в Росії, у Швейцарії та на Кіпрі надходили великі кошти від російських корпорацій.

Нагадаємо, що Пєсков назвав доповідь про офшори друга Путіна "вкидом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram