ГоловнаСвіт

Азербайджан і Нагірний Карабах обмінялися звинуваченнями в обстрілі

Ситуація в Закавказзі залишається напруженою.

Азербайджан і Нагірний Карабах обмінялися звинуваченнями в обстрілі
Обломки подбитого азербайджанского вертолета МИ-24
Фото: rbc.ru

Міноборони Азербайджану заявило, що в ніч на неділю озброєні з'єднання вірмен обстріляли позиції ВС Азербайджану на напрямках Тертер, Агредере і Фізулі, а також населені пункти, де проживає цивільне населення.

Про це повідомляє агентство Trend із посиланням на голову прес-служби Міноборони Азербайджану Вагіфа Даргяхли. За його словами, втрат з азербайджанської сторони немає.

Зі свого боку міністерство оборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки (НКР) звинуватило Баку в продовженні "агресивних бойових дій на південному напрямку лінії зіткнення починаючи з 06:00". У прес-службі Міноборони НКР Интерфаксу повідомили, що збройні сили Азербайджану застосовують ракетно-артилерійські засоби і бронетехніку.

Бойові дії в Нагірному Карабасі відновилися в ніч на 2 квітня. Міністерство оборони Азербайджану заявило, що зробило в Нагірному Карабасі контрудар у відповідь на провокації з вірменської сторони. При цьому, за даними Баку, азербайджанські війська захопили декілька стратегічних висот і населених пунктів.

Міністерство Азербайджану повідомило, що під час бою військові цієї країни вбили понад 100 солдатів противника, знищили шість танків і 15 артилерійських установок. Свої втрати в Баку оцінили в 12 осіб. У Вірменії ці заяви спростували, повідомивши, що азербайджанські війська було відкинуто на вихідні позиції, вони зазнали серйозних втрат. Однак президент Вірменії Серж Саргсян визнав загибель 18 військовослужбовців і поранення ще 35 осіб у боях з азербайджанськими військами.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.

У 1994 році за посередництва Москви було підписано перемир'я, яке поклало кінець активних бойових дій у регіоні, але залишило Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії і Азербайджану в 2009 році. В останні роки відбулося декілька серйозних збройних сутичок на лінії зіткнення сторін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram