ГоловнаСвіт

Росія пробачила Узбекистану 95 відсотків боргу

Узбецька сторона повинна виплатити російській 25 млн доларів США

Росія пробачила Узбекистану 95 відсотків боргу
Фото: obozrevatel.com

Державна дума ратифікувала міжурядову угоду РФ і Узбекистану про врегулювання взаємних фінансових вимог і зобов'язань, повідомляє Німецька хвиля.

Угода між Москвою і Ташкентом, підписана 25 березня, передбачає відмову російською і узбецькою сторонами від претензій, що виникли щодо операцій колишнього СРСР, а також щодо кредитів, наданих Узбекистану в 1992-1993 роках.

За даними російської сторони, станом на листопад 2014 року прострочена заборгованість Узбекистану склала 889,3 мільйона доларів (основний борг - 500,6 млн і відсотки - 388,7 млн).

Як вказує "Інтерфакс", уряд Узбекистану раніше визнавав лише частину заборгованості в сумі 43,1 млн, висуваючи зустрічні фінансові претензії, зокрема на частку в Алмазному фонді колишнього СРСР, яка оцінювалася партнерами в 1- 2 млрд доларів.

У пояснювальній записці говориться, що для Ташкента поступка полягає у визнанні зобов'язань за всіма раніше отриманими кредитами, а також в знятті претензій щодо Алмазного фонду і так званого "внутрішнього валютного боргу" колишнього СРСР.

Своєю чергою найважливішою поступкою з боку РФ названо списання Республіці Узбекистан 95 відсотків від суми основного боргу. Тобто узбецька сторона повинна виплатити російській 25 млн доларів США.

Раніше РФ вже були анульовані порівняні за масштабами суми вимог до Монголії, КНДР, Куби.

Нагадаємо, Росія вважає, що Україна за кожен день прострочення виплати $3,075 млрд так званого "кредиту Януковича" повинна платити $683 тис. зростаючих штрафних відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram