ГоловнаСвіт

У Білорусі протестом проти Лукашенка відзначили День Волі

Близько тисячі білорусів висловили невдоволення політичним курсом країни

У Білорусі протестом проти Лукашенка відзначили День Волі
Фото: naviny.by

У столиці Білорусі Мінську пройшла масштабна хода з нагоди національного свята Дня Волі. Протести білорусів були спрямовані проти чинної влади і за європейське майбутнє країни, повідомляє Укрінформ.

"Майбутнє Білорусі - це наша з вами відповідальність. Білоруси гідні жити в незалежній європейській країні. Все більше людей прагнуть до цього", - заявив один з організаторів Дня Волі в Білорусі Анатолій Лебедько.

Організаторами заходу виступили лідери найбільших опозиційних партій Білорусі і колишні екс-кандидати в президенти. Близько тисячі білорусів, активістів і прихильників демократичних сил вийшли на центральний проспект Мінська висловити невдоволення політичним курсом країни.

У мітингу взяли участь представники різних соціальних категорій, пенсіонери, студенти, а також сотні підприємців. Демонстрація супроводжувалася національною символікою, партійними прапорами та транспарантами. Були присутні також українські і європейські прапори.

Організатори мітингу підкреслили, що чинна влада не звертає уваги на права і свободи громадян.

"Білоруська влада хоче, щоб громадяни країни змирилися з тим, що у них немає прав. Але ми хочемо бути господарями на своїй землі, а не жити, як вони кажуть - погано, але недовго", - зауважив інший організатор акції В'ячеслав Сівчик.

Учасники заходу поклали квіти до пам'ятників національним білоруським поетам і прозаїкам Янка Купали та Якуба Коласа.

Демонстрація тривала понад 2 години і була санкціонована владою.

Захід був приурочений до 98 річниці проголошення Білоруської Народної Республіки, а також до подій так званої Мінської весни 1996 року, коли десятки тисяч білорусів відкрито виступали проти політичного курсу країни та інтеграційних процесів Білорусі та Росії. Тоді протестувальникам вдалося заморозити підписання договору про "Співтовариство Росії та Білорусі".

Нагадаємо, після набуття чинності 1 січня 2016 року президентського указу №222 "Про регулювання підприємницької діяльності і реалізації товарів індивідуальними підприємцями та іншими фізичними особами" в Білорусі почалися протестні акції підприємців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram