ГоловнаСвіт

У Казахстані президентська партія набрала 82% на парламентських виборах

У Мажиліс пройшли ті самі партії.

У Казахстані президентська партія набрала 82% на парламентських виборах

Партія Нур Отан, головою якої є незмінний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, набрала 82,15% голосів на парламентських виборах, повідомила в понеділок попередні підсумки Центральна виборча комісія.

Дві інші партії, комуністична і Ак жол, подолали поріг у 7%, що необхідні, аби отримати місця, а це означає, що нижня палата включатиме три партії, як і раніше, повідомляє

"Рейтер".

Остаточні підсумки виборів озвучать щонайпізніше 26 березня, сказав у прямому ефірі голова ЦВК Куандик Турганкулов.

До Мажилісу, в попередньому скликанні якого не було жодної опозиційної партії і де домінувала пропрезидентська Нур Отан, входять 107 депутатів, із них 98 обирають за партійними списками, решту 9 - Асамблея народу Казахстану, консультативно-дорадчий орган при президенті.

ЦВК зареєструвала списки шести політичних партій, що включають 234 кандидатів, найбільше - 127 осіб - висунула Нур Отан, у списку єдиної опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) - 23 людини. Своїх кандидатів також висунули сила, що позиціонує себе як партія бізнесменів - Ак жол, і лояльна владі Комуністична народна (обидві були в попередньому скликанні), а також маловідомі виборцями партії Ауил і Бірлік.

За Конституцією, перед новообраним Мажилісом прем'єр-міністр країни ставить питання про довіру уряду. У разі висловлення Мажилісу довіри уряд продовжує виконувати свої обов'язки, якщо іншого не вирішить президент.

У неділю Назарбаєв повідомив, що в складі уряду, можливо, не буде серйозних змін після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram