ГоловнаСвіт

Помер колишній голова МЗС Німеччини Гідо Вестервелле

Політик став першим відкритим геєм на посаді віце-канцлера в Німеччині.

Помер колишній голова МЗС Німеччини Гідо Вестервелле
Гидо Вестервелле
Фото: EPA/UPG

У Німеччині від лейкемії помер передостанній голова МЗС ФРН Гідо Вестервелле. Йому було 54 роки.

Ще в 1980 році, у віці 18 років, Вестервелле вступив у найбільшу в країні ліберальну Вільну демократичну партію FDP, узявши активну участь у формуванні молодіжного крила партії. Політик швидко йшов по кар'єрних сходах вгору: з 1988 року він входив до Виконавчого комітету партії, а з 1994 року займав у ній другу за важливістю посаду генерального секретаря.

У травні 2001 року Вестервелле очолив FDP, змінивши на цій посаді Вольфганга Герхарда, колишнього міністра науки ФРН у період об'єднання Німеччини. У неповні 40 років Вестервелле став наймолодшим лідером вільної демократичної партії. Після виборів 2005 року Вестервелле відмовився входити в коаліцію з соціал-демократом Герхардом Шредером, і до наступних виборів його партія залишалася в опозиції.

Пік кар'єри Вестервелле і популярності FDP припали на 2009 рік. На виборах тоді його партія посіла третє місце з 14,6% голосів (найкращий результат за всю історію FDP), отримавши 93 депутатські мандати в бундестазі з 622. Як "молодший партнер" в урядовій коаліції під керівництвом Анґели Меркель політик отримав посаду віце-канцлера і міністра закордонних справ.

Саме Вестервелле належить фраза "останній диктатор Європи" щодо Олександра Лукашенка, хоча політик став першим головою МЗС Німеччини, який відвідав Білорусь на початку правління Лукашенка. У грудні 2013 року, за кілька днів до своєї відставки, політик побував на Євромайдані в Києві.

Вестервелле поступився позицєію лідера FDP Філіпу Реслеру ще в травні 2011 року. На виборах восени 2013 року FDP набрала всього 4,8% голосів і не пройшла в бундестаг. Вестервелле поступився посадою голови МЗС Франку-Вальтеру Штайнмаєру і відійшов від активної політики.

Улітку 2014 року німецьке видання Speigel уперше повідомило, що Вестервелле хворий на лейкемію.

Гідо Вестервелле також відомий як перший відкритий гей на посаді віце-канцлера і голови МЗС за всю історію Німеччини. Зі своїм партнером Міхаелем Мронцем він зареєстрував відносини у вересні 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram