ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США офіційно звинуватили ІДІЛ у геноциді

Держдепартамент дав юридичну оцінку вбивствами християн, езидів і шиїтів.

США офіційно звинуватили ІДІЛ у геноциді
Фото: Скриншот с онлайн-трансляции

Держсекретар США Джон Керрі в четвер, 17 березня, звинуватив терористичну організацію "Ісламська держава" (ІДІЛ, ДАІШ) у геноциді населення, яке проживає на підконтрольній їй території.

Про це він заявив у виступі перед журналістами, пише BBC.

"Згідно з моїми висновками, ДАІШ відповідальна за геноцид груп, які проживають на території під її контролем, включаючи езидів, християн і мусульман-шиїтів", - заявив він. За його словами, ІДІЛ підтверджує це своїми заявами, своєю ідеологією і своїми діями.

Керрі додав, що терористи, які контролюють значну частину Сирії та Іраку, винуваті в злочинах проти людства і етнічних чистках.

На початку березня комітет Конгресу США у закордонних справах ухвалив резолюцію, в якій визнав убивства християн, езидів та інших меншин на території, підконтрольній ІДІЛ, злочином і геноцидом. Законодавці зажадали від держсекретаря Джона Керрі оголосити ІДІЛ організацією, винуватою в геноциді.

Сам Керрі тоді висловив обурення вбивствами, але попросив час для юридичної експертизи, яка повинна була визначити, чи відповідають ці злочини критеріям, що дозволяють оголосити їх геноцидом.

Остаточне рішення Керрі повинен був прийняти не пізніше 17 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram