ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ІДІЛ втратила п'яту частину територій і 40% доходів

Аналітики пояснюють фінансові втрати ІД тим, що екстремісти більше не контролюють сирійсько-турецький кордон.

ІДІЛ втратила п'яту частину територій і 40% доходів
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ, ІД) за останні 14 місяців втратило контроль приблизно над 22% захоплених територій у Сирії та Іраку.

Про це йдеться в дослідженні аналітичного агентства IHS, повідомляє ВВС.

За підрахунками експертів компанії, ІД позбулася за цей час 40% доходів - переважно від продажу нафти. Аналітики пояснюють це тим, що екстремісти більше не контролюють сирійсько-турецький кордон.

6 березня держсекретар США Джон Керрі та голова МЗС РФ Сергій Лавров у телефонній розмові дали позитивну оцінку зрушень у забезпеченні перемир'я в Сирії.

З 27 лютого в Сирії з ініціативи США і Росії діє угода про припинення вогню. Документ передбачає, зокрема, що військові дії триватимуть тільки щодо ІД і інших екстремістських організацій, визначених Радою Безпеки ООН.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" влітку 2014 року захопило значну частину території Іраку і Сирії і проголосило там халіфат. З серпня 2014 року альянс з 65 країн на чолі з США проводить бомбардування позицій терористів в Іраку. Місяцем пізніше почалися атаки коаліції на ісламістів у Сирії. З 30 вересня 2015 року і по 14 березня 2016 року Росія завдавала точкові авіаудари по супротивниках Башара Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram