ГоловнаСвіт

Витрати Росії на операцію в Сирії оцінили в 38 млрд руб.

Вартість одного дня операції могла вирости майже в півтора рази

Витрати Росії на операцію в Сирії оцінили в 38 млрд руб.
Фото: минобороны.рф

Росія могла витратити на військову операцію в Сирії мінімум 38 млрд руб., свідчать розрахунки РБК у розслідуванні «Скільки витрачає Росія на війну в Сирії» на основі даних, які розкривало Міноборони, і оцінок експертів.

За 167 днів військової кампанії Росії в Сирії вартість одного дня операції могла вирости майже в півтора рази.

На кінець жовтня 2015 року вартість одного дня операції становила близько 156,3 млн руб. (або близько $2,5 млн за курсом на той час). При розрахунках враховувалися витрати на бойові вильоти, зарплату і добове утримання військових, доставку вантажів, а також витрати на транспорт.

З початку кампанії угруповання російських військ зросло з 50 до 70 літаків, на аеродромі Хмеймім з'явилися новітні Су-35 і був розгорнутий корпус військових ППО, включаючи С-400. Все це могло збільшити вартість одного дня операції приблизно до 230 млн руб. ($3,3 млн за середнім курсом з початку операції. Загальні витрати на операцію в Сирії можна оцінити, таким чином, в 38,4 млрд руб. (або близько $546 млн).

Агентство Bloomberg в грудні 2015 року повідомляло з посиланням на джерело в уряді, що Москва витратить на військові дії в Сирії в 2016 році не менше $1,2 млрд, або $3,28 млн на день, що приблизно відповідає оцінкам РБК. Аналітики ING у своєму звіті 15 березня оцінили вартість військової операції в Сирії приблизно в 30 млрд руб.

Основна частина військових витрат припала на бойові вильоти. Всього за час операції російські літаки, включаючи новітні Су-35, багатофункціональні бомбардувальники Су-34 і Су-24 і штурмовики Су-25, здійснили 8659 бойових вильотів (дані Міноборони на 27 лютого). Витрати на них могли скласти близько 33,7 млрд руб.

Друга стаття витрат - запуск крилатих ракет. За весь час операції в Сирії було запущено 48 крилатих ракет «Калібр». Вартість запуску однієї ракети експерти раніше порівнювали з пуском американського аналога «Томагавк» і оцінювали мінімум у $750 тис. Таким чином, демонстрація новітніх ракет могла обійтися Міноборони в $36 млн, або в 2,4 млрд руб. (у перерахунку за курсом на дні запусків ракет).

Вартість виведення військ з бази Хмеймім визначити складно, оскільки досі незрозуміло, які сили залишаться на аеродромі в Латакії, а які повернуться на місця постійного чергування. Також невідома доля розгорнутих комплексів ППО.

Офіційно витрати на сирійську кампанію не давалися. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, відповідаючи на питання про вартість операції в грудні, сказав: «Це секрет».

Міноборони також не афішує дані щодо вартості операції в Сирії.

Нагадаємо, 14 березня президент РФ Володимир Путін наказав почати виведення основних військових сил РФ зі Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram