ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Горбачов закликав розпустити партію Жириновського

ЛДПР звинувачує Горбачова у "злочинних і деструктивних" діях на посаді глави держави

Горбачов закликав розпустити партію Жириновського
Михаил Горбачев

Перший президент СРСР Михайло Горбачов закликав розпустити ЛДПР, яка запропонувала депутатам визнати "злочинними і деструктивними" його дії на посту глави держави. Крім того, в партії розкритикували екс-президента Росії Бориса Єльцина.

Про це Горбачов розповів агентству РИА Новости.

"Ось вони займаються (критикою), щоб підтримувати напругу в суспільстві", - сказав Горбачов. Він підкреслив, що не планує нічого робити у відповідь на дії ЛДПР.

Раніше 15 березня ЛДПР внесла на розгляд Держдуми проект постанови "Про визнання політичної діяльності президента СРСР М. С. Горбачова і першого президента РФ Б. М. Єльцина злочинною". Про це повідомив одіозний лідер фракції Володимир Жириновський. Як зазначає "Интерфакс", він висловив сподівання, що депутати-комуністи підтримають ініціативу. Водночас Жириновський додав, що схвалення проекту залежить від позиції парламентської більшості.

У документі, зокрема, йдеться про те, що "розвал СРСР, міжнаціональні чвари, численні збройні конфлікти, зростання показників захворюваності, смертності, кількості алко- і наркозалежних людей, катастрофічного падіння рівня життя мільйонів громадян у 90-ті роки минулого століття" відбулися не випадково. Автори проекту вважають, що це стало результатом "суперечливих і непослідовних рішень і дій" Горбачова та Єльцина.

19 лютого режисер Нікіта Міхалков повторив тезу російського президента РФ Володимира Путіна 2005 року про те, що розпад СРСР став найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття, і заявив, що політику Горбачова і Єльцина слід офіційно визнати злочинною.

Михайло Горбачов став генеральним секретарем КПРС, фактичним главою Радянського Союзу, в березні 1985 року. Він ініціював процес економічних і політичних перетворень, які отримали назву перебудови.

Єльцин став президентом Росії у 1991 році, а через п'ять років його переобрали на другий термін. 31 грудня 1999 року Єльцин оголосив про свою відставку і передав пост Володимиру Путіну, на той момент прем'єр-міністру.

Нагадаємо, в грудні Жириновський відсудив у Горбачова 6300 рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram