ГоловнаСвіт

Обама і Путін поговорили по телефону про Сирію і Україну

Рішення Росії вивести війська стало для США несподіванкою.

Обама і Путін поговорили по телефону про Сирію і Україну

Президент США Барак Обама в ніч проти вівторка провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це повідомила прес-служба Білого дому.

Лідери двох країн обговорили заяву президента Путіна про часткове виведення російських військ із Сирії і наступні кроки, необхідні для повного припинення бойових дій із метою проведення політичних переговорів щодо врегулювання конфлікту.

У повідомленні Білого дому зазначено, що президент США Барак Обама привітав "таке необхідне скорочення масштабів насильства з початку перемир'я", але наголосив, що наступальні дії сирійського режиму, які тривають, створюють ризик, підривають припинення бойових дій і процес політичного врегулювання під егідою ООН.

Голова держави також відзначив певний прогрес із надання гуманітарної допомоги в Сирії, але наголосив на необхідності того, щоб сили режиму Асада забезпечили безперешкодний доступ для доставки гуманітарної допомоги в узгоджених місцях, зокрема в Дарайї.

Президент США зазначив, що політичний перехід повинен покласти край насильству в Сирії.

Говорячи про Україну, президент США Барак Обама наголосив на необхідності виконання угоди про припинення вогню на сході України "російсько-сепаратистськими силами" (combined Russian-separatist forces) і надання спостерігачам ОБСЄ безперешкодного доступу до областей, контрольованих сепаратистами, включаючи кордон між Росією і Україною.

Нагадаємо, про намір вивести з Сирії більшу частину військового угруповання Володимир Путін заявив у понеділок увечері на зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і міністром оборони Сергієм Шойгу. Він пояснив, що війська виконали поставлені перед ними завдання.

Раніше неназвані американські чиновники в бесіді з агентством "Рейтер" заявили, що Москва не повідомляла Білий дім про своє рішення заздалегідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram