ГоловнаСвіт

КНДР пригрозила США і Південній Кореї ядерним ударом

Північна Корея вимагає не проводити військові навчання поблизу своїх кордонів.

КНДР пригрозила США і Південній Кореї ядерним ударом
Фото: EPA/UPG

КНДР пригрозила завдати ядерних ударів по Південній Кореї і США, якщо ці країни проведуть заплановані на цей тиждень військові навчання.

У заяві Державного комітету оборони Північної Кореї ці навчання назвали "явними тренуваннями ядерної війни", які загрожують суверенітету країни.

Комітет оборони пригрозив загальним наступом у відповідь "навіть на найменші військові дії".

"Превентивного ядерного удару справедливості буде завдано згідно з порядком, установленим вищим керівництвом Корейської народної армії", - цитує заяву комітету Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

Раніше північнокорейська влада вже робила схожі попередження. Торік Північна Корея вже обіцяла перетворити Вашингтон на "море вогню".

Заяви Пхеньяна прозвучали лише через кілька днів після того, як лідер Північної Кореї Кім Чен Ин розпорядився підготувати ядерну зброю країни до використання будь-якої миті. Він заявив тоді, що Північна Корея перегляне свою військову стратегію, щоб бути готовою завдати превентивного удару.

Експерти тим часом висловлюють сумніви з приводу здатності північнокорейських фахівців оснастити свої ракети ядерними боєголовками.

У найбільших спільних навчаннях США і Південної Кореї візьмуть участь 300 тисяч південнокорейських військових і 15 тисяч військових зі США.

На півострові зросло напруження відтоді, як у січні КНДР провела ядерне випробування, а також випробувала ракету далекого радіусу дії під приводом виведення на орбіту супутника.

Минулого тижня Радбез ООН прийняв резолюцію про посилення санкцій проти Пхеньяна. У відповідь Північна Корея запустила кілька ракет малого радіусу дії, які впали в Японське море.

З 2006 Північна Корея провела вже чотири ядерні випробування і відмовляється згортати програму. Влада стверджує, що в січні вона провела успішні випробування водневої бомби.

США і Південна Корея в п'ятницю почали офіційні переговори про розгортання на території Корейського півострова американської мобільної системи ПРО THAAD (Terminal high altitude area defense - системи висотного заатмосферного перехоплення ракет середньої дальності), незважаючи на рішучі заперечення Північної Кореї, Росії і Китаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram