ГоловнаСвіт

Брейвік має намір поскаржитися на Норвегію в ЄСПЛ

Норвезький терорист не задоволений умовами свого тюремного ув'язнення.

Брейвік має намір поскаржитися на Норвегію в ЄСПЛ
Брейвик
Фото: EPA/UPG

Терорист Андерс Брейвік, який відбуває термін у норвезькій в'язниці, має намір звернутися в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) з позовом проти уряду Норвегії за порушення Європейської конвенції з прав людини, які стосуються умов його утримання.

Про це пише

Independent.

Генеральна прокуратура Норвегії 2 березня оприлюднила заяву, що умови ув'язнення масового вбивці відповідають цій конвенції.

Брейвік має доступ до трьох приміщень - житлового, навчального та тренажерного залу. Йому заборонено спілкуватися з іншими в'язнями, проте він може розмовляти з охоронцями й іншим персоналом в'язниці. В'язням дозволено користуватися телевізором, комп'ютером без виходу в інтернет і ігровою приставкою.

Брейвік відбуває термін у в'язниці Шієн, за 100 кілометрів на північний захід від Осло.

Андерс Брейвік 2011 року скоїв два теракти: вибух в урядовому кварталі в Осло і напад на молодіжний табір владної Норвезької робітничої партії на острові Утойя. У підсумку загинули 77 осіб. Суд засудив Брейвіка до 21 року в'язниці - це максимальне покарання, передбачене місцевим законодавством. Його утримують в одиночній камері.

Перебуваючи у в'язниці, Брейвік кілька разів скаржився на умови ув'язнення. Наприклад, у червні 2015 він заявив, що тюремна влада перехоплює його листи, адресовані ЗМІ. Представник виправної установи пояснив, що це було зроблено з метою безпеки: щоб не допустити створення Брейвіком політичного руху.

Нагадаємо, в липні в Норвегії вшанували пам'ять жертв Брейвіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram