ГоловнаСвіт

На парламентських виборах в Ірані перемогли помірковані сили

На парламентських виборах в Ірані перемогли помірковані сили
Хасан Рухани голосует на выборах
Фото: EPA/UPG

В Ірані прихильники діючого президента Хасана Рухані отримали більшість у 290-місцевому парламенті. На виборах до Ради експертів першу позицію посів представник поміркованих аятола Алі Акбар Хашемі-Рафсанджані.

Про це повідомляє euronews.

В іранському меджлісі 85 мандатів отримали реформатори, які підтримують президента Хасана Рухані, 73 - близькі до них помірковані консерватори. Радикали отримали 68 депутатських мандатів. Їхнє парламентське представництво скоротилося на 32%. Решту місць розподілять за підсумками другого туру виборів.

Успіх поміркованих сил, очолюваних президентом, може прискорити процес повного зняття санкцій, введених ООН щодо Ірану, і збільшити шанси переобрання Рухані у 2017 році.

Як очікується, новий парламент підтримуватиме політичний курс уряду Рухані, проводитиме економічні та політичні реформи, розширюватиме відносини з країнами Заходу, залучатиме інвестиції в Іран.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана.

Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араку. В обмін на це з Тегерана зняли санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram